Рафтери очистили смеће са плаже Петровац (ВИДЕО)

Рафтери очистили смеће са плаже Петровац (ВИДЕО)

Пријепољски рафтери из Планинарског клуба „Коловрат“, њихови гости из Холандије и млади из Грачанице очистили су у среду смеће на плажи Петровац. Спонтана акција је још једном указала на људски немар и небригу о потенцијалима које нам је природа подарила.

Потпуно непланирано, рафтинг тура Драгољуба Симовића Сима, председника Планинарског клуба „Коловрат“, са гостима из Холандије претворила се и у акцију чишћења смећа нагомиланог на плажи Петровац. Игром случаја су се довезли аутомобилима на плажу, пре доласка гостију, који су се спуштали чамцима. Симовић каже да га је била срамота да странци виде наше огледало, па су се спонтано организовали, заједно са младима из Грачанице, који су се у том моменту купали на петровачком купалишту, и уклонили смеће. Највише отпада било је у делу око печурки за одмор, где се и налазе размештене канте за смеће, које су биле препуњене јер их нико не празни. Касније и пси развлаче отпад по околини, каже Симовић.

Драгољуб Симовић Симо

Одмах након објаве на друштвеним мрежама ЈКП „Лим“ је поставило контејнер на Петровцу и испразнило део смећа који је остао у кантама, јер све што је у среду прикупљено није могло стати у комби, којим је пребачено до града и одложено у контејнере. Директор Џевад Бегановић је упутио апел грађанима да смеће сада бацају у контејнер који ће бити пражњен када се напуни. Симовић каже да ситуација са плажом Петровац није усамљена и понавља се на многим местима дуж Лима.

Ако не променимо своје навике, и ако надлежни не почну да кажњавају загађиваче, никад нећемо успети да искористимо потенцијал који нам пружа Лим, каже Симовић, наводећи пример реке Таре, за којом Лим не заостаје, а на чијим обалама се налази преко 40 кампова са различитим туристичким садржајима. Овако, нама остаје да набрајамо бројне мини депоније које су окитиле лимске обале.

Већина садржаја на Петровцу, осим скакаонице коју су направили локални ентузијасти предвођени покојним Пајом Потежицом, настали су у оквиру пројекта који је 2009. године финасирало Министраство туризма. Планирана је и изградња рафтинг центра, али је све остало на идеји и започетом пројекту. На десној обали стоје трибине, а на левој печурке и уређен простор око њих, као и одбојкашко игралиште. Тушеви и кабине за пресвлачење су брзо уништени као и клозети, са којих је однето све што се могло однети – чак и врата. Сада су пуни смећа, а около, дуж прилазног пута, налазе се безбројни остаци интимних дружења пријепољских парова. На самој плажи, чесма посвећена Пају Потежици је скоро потпуно пресушила, највероватније услед радова на магистрали поред Ђозгића чесме, одакле се напајала водом.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци