Стањевине и даље горe. Најтеже житељима Залуга (ВИДЕО)

Стањевине и даље горe. Најтеже житељима Залуга (ВИДЕО)

Пожар на депонији Стањевине не јењава. Како нам је речено у Јавном комуналном предузећу „Лим“ у току ноћи су у помоћ прискочили ужички „Путеви“ који су допремили одређену количину земље којом је насут пут у дубину депоније да би се цистернама омогућио бољи приступ за гашење. Упркос напорима које улажу припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Пријепоље и радници Јавног комуналног предузећа „Лим“ чини се да је у ноћи између уторка и среде пожар захватио већу површину. Пријепоље и приградска насеља у уторак су били окупани димом који се разишао у поподневним сатима.

Те среће нису били мештани Залуга, који кажу да су ноћ провели обавијени димом. Већина тренутно стање описује као еколошку катастрофу која им угрожава здравље.

Житељи Залуга су нам рекли како се у једном тренутку током ноћи пожар поново разбуктао. Ово су нам потврдили и пријепољски ватрогасци који су успели да угасе пламен. Јутрос, ватра је тињала тек на неколико места, али огромни облаци дима одлазе у ваздух.

Да житељи Залуга, али и целог Пријепоља имају разлога за забринутост рекао нам је и редовни професор Хигијене са медицинском екологијом на Медицинском факултету Универзитета у Београду проф. др Горан Белојевић, приликом интервјуа за Телевизију Форум. Стањевине представљају ризик првог реда за здравље људи, а пожари доводе до ослобађања веома опасних гасова који су отровни или канцерогени и могу ветром да се пренесу до насеља. Додатну опасност представља и метан који се ослобађа приликом разградње отпада, рекао је Белојевић, који каже да депонија представља опасност и кад не гори јер се глодари и инсекти ту хране, размножавају и оболевају и могу преносити узрочнике зараза загађујући храну за људе.

Шта кажу мештани Залуга погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

1 Comment

  • emir , 08/08/2019 @ 16:03

    a ko ce da saslusa sta ljudi iz zaluga imaju da kazu? oni su se pre dve godine zalili na isto to smece i opstina ih je izignorisala, kao sto ignorise mnogo toga vaznog sto treba da se odradi. sve se ignorise iz nekih, verovatno, privatnih razloga. ljudi, ustanimo protiv ovih gmazova koji unistavaju nasu malu, lepu opstinu. ne zaboravite da je nasa opstina osamdesetih godina proslog veka bila najcistija u evropi! i ne zaboravite da gmazovi nece tu doveka biti, al da ce unistiti sve sto se unistiti moze i pokrasti ono malo sto je ostalo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *