У манастиру Милешева прослављен Спасовдан – храмовна слава милешевске Цркве Вазнесења Господњег

У манастиру Милешева прослављен Спасовдан – храмовна слава милешевске Цркве Вазнесења Господњег

Српска православна црква и њени верници данас прослављају Вазнесење Господње, празник који је у народу познат као Спасовдан. Овај празник је и храмовна слава манастира Милешеве, која је прослављена у присуству Епископа милешевског Атанасија, званица и верника.

Прослава Спасовдана у манастиру Милешева почела је у манастирском храму, посвећеном Вазнесењу Господњем, Светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ милешевски Атанасије са монаштвом и свештенством Епархије милешевске, у присуству верујућег народа и руководства општине Пријепоље. Након литургије одржан је литијски опход око цркве, након чега је Епископ Атанасије изрезао славски колач. Овај дан има свој посебан значај јер је Господ заокружио своје дело спасења на данашњи дан, мада он не престаје делати у историји и животу сваког човека и после онога што је учинио на овај дан, рекао је Епископ Атанасије.

Владика је рекао да је хришћанима, а посебно православнима, највише дато, а тужно је што то често заборављамо и нисмо тога свесни. Често не користимо благо добијено од Бога и сачувано од наших предака, додао је владика и рекао да се не могу набројати молитве које су узношене у манастиру Милешеви, сусрети и благодати Божије и да је све то наталожено на овом месту.

Спасовдан је један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу, који се обележава 40 дана после Васкрса и сећање је на дан када се Исус, четрдесети дан после васкрсења, последњи пут јавио апостолима и узнео се на небо.

Манастир Милешева је храмовну славу дочекао са скоро па потпуно завршеним радовима на новом тротоару око Црква Вазнесења Христовог, урађеним по пројекту Републичког завода за заштиту споменика културе, чија је улога да спречи продор влаге у зидове цркве.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци