Удружење „Студенац“: Пројекат визиторског центра на Растокама иде у корист само појединцима

Удружење „Студенац“: Пројекат визиторског центра на Растокама иде у корист само појединцима

Општина Нова Варош буџетом за ову годину у оквиру Програма развоја туризма планира да са 10 милиона динара финансира пројекат изградње визиторског центра „Растоке“. С обзиром да се планирани објекат налази у Специјалном резервату природе „Увац“, из нововарошке организације „Студенац“ сматрају да је пре него што је новац опредељен требало размотрити све негативне последице изградње једног оваквог објекта на природно окружење, пре свега на опстанак белоглавог супа.

Према идејном решењу за туристичко – визиторски центар „Растоке“ на Увцу, на путу од Нове Вароши према Божетићима никла би два објекта. Један је визиторски центар са приземљем, спратом и поткровљем, а други је сувенирница. Идеја је да објекат визиторског центра у приземљу има ресторан, техничке просторије, степениште, лифт и мокри чвор, на спрату канцеларијске просторије, док би се у поткровљу објекта налазила мултимедијална сала, хол са кафеом и тоалетом и видиковац. Цео комплекс са пешачком стазом до бране „Растоке“ заузео би површину од 530 квадратних метара.

Ако се узме у обзир то да се ова парцела налази на свега 300 метара од највећег хранилишта белоглавог супа на Балкану, то је проблематично. Овакви пројекти комерцијалног садржаја, оволиког габарита, не смеју ни да буду у плану. Из више разлога угрожавају, не само белоглаве супове, него и друге биљне и животињске врсте. Тако да би требало дупло размислити пре него што се крене са било каквим идејама, па тек онда реализацијом – сматра Ерна Паљевац из Удружења „Студенац“ из Нове Вароши.

Локација за планирани комплекс налази се у режиму заштите трећег степена.

У трећој зони је дозвољена градња неких одређених смештајних капацитета који морају да буду у складу са природним окружењем, да га не угрожавају и не нарушавају. Ту фали да се Законом стриктно дефинише да се такви објекти не могу градити, јер они својим капацитетом и наменама угрожавају природно окружење, иако би се  градили од природних материјала – појашњава Паљевац.

Из организације „Студенац“ постављају питање сврсисходности оваквих објеката у заштићеном подручју.

У реду је имати нешто изграђено овде уколико се препозна потреба да туристима треба неко место да седну и одморе, али не да буде 500 метара квадратних и да вероватно поприми судбину већ постојећег Визиторског центра на Кокином броду, који не ради већ скоро деценију.

Овогодишњим буџетом општине Нова Варош предвиђено је 10 милиона динара за овај пројекат.

Поређења ради, за школе се издваја 3.500.000 милиона, за одржавање водовода 4.000.000. Значи, за основне људске потребе се издваја два до три пута мање, док за пројекат инвеститорског типа и за пројекат од којег ће само појединци имати користи, издваја се много више новца него за добробит свих нас – закључује Ерна Паљевац.

Идеја о изградњи овог објекта постоји већ неколико година. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је прошле године поништило дозволу за његову изградњу. Општина Нова Варош је тада сама себи као инвеститору издала грађевинску дозволу , што није било у њеној већ у надлежности Министарства. Пре тога је Општина Нова Варош, као инвеститор пројекта, предвидела изградњу објекта без услова о заштити природе и без сагласности на студију о процени утицаја на животну средину.

Подели на мрежама

Повезани чланци