Moja priča zaživeti mora

Iz vrleti Karaule sir porodice Čaušević stiže i do zemalja EU

Prema posljednjem popisu stanovništva, Karaula broji 26 domaćinstava, od kojih je tek 11 nastanjeno. Među njima je i domaćinstvo Čauševića, koje je odolelo trendu migracija. Ipak, život u ovom podjadovničkom selu nosi mnogo izazova – daleko je od Prijepolja i zime su surove. U takvim uslovima stočarstvo je primarno zanimanje, a u porodici Čaušević ono je tradicija.

U pčelinjaku Nezahete Šantić – zujanje pčela kao terapija

Od tri do 80 pčelinjih društava za nešto više od deset godina, put je koji je prešla pčelarka iz Prijepolja Nezaheta Šantić. Ono što je pokreće da pčelinju zajednicu uvećava je pre svega ljubav, koju je spoznala još kao dete. Ona danas na imanju porodične kuće u Velikoj Župi provodi većinu svog vremena, jer da bi se ova ljubav održavala i rasla, neophodan je i konstantan trud.

Miralem Bjelak iz Orašca: Za opstanak stočarstva u ovom kraju potrebna je infrastruktura

Kravlji sir koji proizvodi domaćinstvo Miralema Bjelaka iz Orašca dolazi do mnogih adresa u zemlji i inostranstvu. Ovo selo još nije zamrlo, kada je u pitanju bavljenje stočarstvom, ali je daleko od onoga što je nekad bilo. Domaćinstvo Miralema Bjelaka prostire se na 11 hektara i smešteno je na oko 1050 metara nadmorske visine, a od Prijepolja je udaljeno oko 34 kilometra.

Zlatan Kučević: Preciznost i kvalitet u plasteničkoj proizvodnji neophodni za opstanak na tržištu

Velika ulaganja, neizvesnost, rizik zbog nestabilnog tržišta, ali predanost i upornost, prate priču o plasteničkoj proizvodnji porodice Kučević iz Velike Župe. Već 15 godina kvalitet proizvoda je ono sa čime su konkurentni na tržištu, ali i preciznost i tačnost. Kupus, paradajz, parika, krastavčići, proizvodi su koje plasiraju uglavnom u Prijepolju. Dug put je iza njih, ali planovi za budućnost idu u smeru još većeg napretka.

U Hrtima kod Hameda i Nejme Memović – sami sa 6 hektara imanja

Mir i nepregledna ljepota nisu spasili Hrta od trenda iseljavanja. U domaćinstvima koja su ostala da žive u ovom selu, uglavnom su stariji. Tako je i kod porodice Memović. Od nekada devotočlane porodice, u kući su ostali da žive samo bračni par Nejma i Hamed, koji nisu odustali od bavljenja stočarstvom, koje im je pomoglo da prežive najteže godine.

Porodica Halilović iz Mataruga - stočarstvo kao siguran izvor prihoda

Za porodicu Fehmije i Munevere Halilović iz Mataruga važi mišljenje da su jedna od najuspješnijih porodica u ovom selu koje se bave stočarstvom. Poneti ovu titulu nije došlo preko noći, već iza svega stoji predan rad. Od petoro djece, sa njima je ostao da živi samo sin Damir, koji misli da država treba mnogo više da uradi kako bi mlade zadržala na selu.