Свечана седница поводом Дана општине: Пријепоље је општина капиталне људске лепоте

Свечана седница поводом Дана општине: Пријепоље је општина капиталне људске лепоте

Дан општине Пријепоље, који се од 2016. године скупштинском одлуком празнује 7. јула, као датум првог помињања Пријепоља у писаним документима из 1343. године, обележен је свечаном седницом Скупштине општине. Додељено је 15 награда и захвалница појединцима и колективима, а за све добитнике награда, иницијативу је поднело општинско веће општине Пријепоље.

863
0
SHARE

Свечана седница почела је химном Републике Србије „Боже правде“ у интерпретацији чланица хора „Свети краљ Владислав“ из Пријепоља. Свечаној седници присуствовало је руководство општине Пријепоље, представници привредног и политичког живота, образовних и установа културе, верских заједница, Полицијске управе у Пријепољу, као и гости из Београда, општина Златиборског округа и Црне Горе.

Све присутне је на почетку седнице поздравила председница Скупштине општине Пријепоље Стана Марковић. Напоменула је да власт у Пријепољу има добру сарадњу са Владом Србије и да је то важан предуслов за развој општине.

Приказан је кратак видео запис о инвестицијама у Пријепољу. Између осталих, побројана су улагања у образовање, пут Коловрат – Сељашница, мост у Шарампову, лед расвету …

У беседи посвећеној Дану општине, председник Општине Драгољуб Зиндовић подсетио је на развој Пријепоља кроз векове, које је сачувало верске и споменике културе који сведоче о заједничком животу различитих нација и вера. Подсетио је и да је 7. јул локална скупштина као Дан општине установила још у фебруару 2016. године. То је датум када се Пријепоље први пут помиње у једном Дубровачком уговору сачуваном у Дубровачком архиву као место код трга манастира Милешево. Било је то место скупљања дубровачких каравана који су се ту задржавали због трговине.

Све лепоте прошлих времена треба чувати, али имати и јасну визију за будућност, истако је председник. У складу са тим, најавио је да општина планира да у будућности посебно улаже у сточарство, као што је то био случај претходних година када се улагало у повртарство и воћарство. Ова власт не жели да изводи козметичке радове, рекао је он, већ да све што ураде буде одрживо и дуготрајно. Због тога се и стало са неким инвестицијама, попут моста у Шарампову, јер се увидело да су направљени пропусти у градњи давне ’48 године и да они не желе да праве исте грешке. За наставак реализације ове инвестиције стићи ће још новца од Канцеларије за јавна улагања, која је првобитно за реконструкцију моста издвојила 62 милиона динара, рекао је председник.

Свестан је и да много младих људи одлази из Пријепоља због немогућности проналаска посла. Нада се да ће најављана подршка Владе компанији МДГ за отварање још 200 радних места, као и почетак рада рудника Чадиње, бити шанса да се та слика промени.

Уследило је уручење награда и признања онима који су остварили успехе од личног и јавног значаја, а за све добитнике награда, иницијативу је поднело Општинско веће општине Пријепоље.

Награда из области културе додељена је директору Музеја у Пријепољу Славољубу Пушици, а у образложењу награде се каже да је Пушица покренуо, организовао и реализовао значајне Националне пројекте.

Захвалницу из области културе добила је најстарија установа културе у Пријепољу Библиотека Вук Караџић.

Захвалницу је добио и редован професор на Факултету за физичку културу у Сарајеву Мунир Таловић из Пријепоља, због, како је речено у образложењу, постигнутих резултата у области развоја спорта. Додаје се и да је он директно и индиректно учествовао у реализацији спортских програма у Пријепољу.

Новчану награду за постигнуте резултате на државном такмичењу у атлетици добио је Хамед Кајевић из Бродарева, који је освојио прво место на државном такмичењу у бацању кугле у категорији пионира.

Бојан Пушоњић је за постигнуте резултате у области пољопривреде и сточарства такође добио новчану награду. У образлжењу награде се наводи да је Бојан међу првима који је купио уматичена грла и да се бави производњом поврћа под пластеницима.

Новчана награда додељена је и студенту генерације на Грађевиснком факултеу у Београду Абелу Дурану.

Највише новчаних награда додељено је из области образовања и то ђацима генерације основних и средњих школа. Из основних школа то су Ајла Хурић, Халима Балићевац, Жељко Досковић, Недељко Љујић, Сара Љујић, Кристина Милинковић, Милан Милошевић, Николина Новаковић, Елма Фетаховић. Ђаци генерације средњих школа су Милош Милошевић, Јелена Дробњак и Андријана Љујић.

Свечану седницу употпунио је и богат културно – уметнички програм.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY