Медведи пустоше пчелињаке по пријепољском крају (ВИДЕО)

Медведи пустоше пчелињаке по пријепољском крају (ВИДЕО)

У протеклом периоду учестале су посете медведа пчелињацима који се налазе по пријепољским селима. Извештаји о причињеним штетама стижу са много страна, а наша екипа је забележила ону у пчелињаку Илије Андрејића у Каменој Гори.

Медвед је у два наврата посетио пчелињак Илије Андрејића у Каменој Гори, упркос томе што се налази надомак центра села, тик испод асфалтног пута ка Садима и окружен је викендицама, а близу има кућа у којима житељи стално бораве. Први пут је страдала само једна кошница али је у другом наврату причињена пет пута већа штета.

Штета је велика јер су пчелиња друштва била у одличном стању, а у кошницама је било по двадесетак килограма меда, каже Андрејић. Каже и да је медвед  дошао на гозбу упркос постављеној електричној чобаници и рефлекторима. Додаје и да је штете било и код других колега пчелара.

Председник Удружења пчелара Пријепоље Мирсад Хоџић рекао нам је да извештаји о штетама, које су медведи причинили на пчелињацима, стижу скоро свакодневно из свих делова општине Пријепоље. Посете и уништавање кошница су забележене у Бабинама, Ђурашићима, Јабуци, Мијанима, Житину, Каменој Гори, Милошевом долу. Простор је велики па се претпоставља да се ради о више различитих медведа. Такође, протеклих дана забележено је и више посета ретким воћњацима у којима је било рода. Генерално, година је веома лоша, па животиње вероватно не могу наћи довољно хране у природи. Мрки медвед је строго заштићена врста, а одштетни захтеви за штете које причине медведи се подносе Министарству за заштиту животне средине.

Више погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци