Мирела Вељовић добитница медијске награде за толеранцију

Мирела Вељовић добитница медијске награде за толеранцију

Мирела Вељовић, новинарка Телевизије Форум добитница је ”Годишње медијске награде за толеранцију”.

За документарну емисију “Л Говор Б Толеранције”, произведене у оквиру Пројекта “Глобално и локално битна је толеранција” награђена је трећом наградом у категорији – репортажа, коју поводом Међународног дана толеранције додељују заједнички Повереница за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС-а у Србији.

Награда је уручена на свечаности у Београду, у присуству бројних званица и медија. Обраћајући се присутнима повереница за заштиту равноправности је говорила о препрекама са којима се жене сусрећу и које морају савладати да би биле равноправне са мушкарцима.

„Петина испитаника у Србији мисли да на руководећим функцијама треба да буду мушкарци… Жене у политичком и јавном животу имају велику одговорност не само према себи већ и генерацијама које долазе. У разбијању стереотипа и предрасуда изузетно је важна улога медија“, истакла је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности. 

Татјана Јокановић, заменица поверенице за равноправност је презентовала податке о учешћу жена у одлучивању на локалу, а о мизогинији према женама говорила је Соња Лихт, председница Фонда за политичку изузетност.

„Очигледно је да се још увек суочавамо не само са патријархалним, већ и са мизогиним друштвом, које не може да поднесе жену на политичким функцијама. Жене на јавним функцијама се нападају зато што су жене. Мушкарци се никада не нападају зато што су мушкарци. Мизогинија је у ствари напад на цело друштво. Напад на жене, излагање жена клеветама и увредама је напад на цео људски род“, рекла је Соња Лихт.

О “Годишњим медијским наградама за толеранцију” одлучивао је жири у саставу: прошлогодишње добитнице: Биљана Радуловић, новинарка РТС; Надежда Гаће, новинарка Новог магазина и Бојана Миловановић, новинарка Агенције Бета. У жирију су биле и Гордана Јанковић, шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС у Србији и Антигона Андонов, шефица кабинета поверенице за равноправост, а нагреде су уручили повереница Бранкица Јанковић и шеф Мисије ОЕБС-а Андрео Орицио.

Награђени новинари и новинарке 

Новинари су награђени у три категорије – за најбољи тв/радио прилог, најбољи штампани/он-лине текст и за најбољу репортажу/документарни филм.

Првонаграђена у категорији “штампа/онлине” је новинарка недељника Време Јелена Јоргачевић Кисић. Друго место деле новинарке портала Крушевацград и дневног листа Данас – Надежда Будимиров и Марјана Стевановић. Треће место освојила је Милица Стојановић, новинарка Центра за истраживачко новинарство Србије.

У категорији “ТВ/радио репортажа” прво место додељено је ауторском тиму Продукције ЈСП: Јовани Полић, Сањи Лончар и Славиши Лекићу. Другу награду добиле су новинарке Портала 013 инфо Ивана Предић, Мирјана Марић Величковић и Татјана Марин. Трећепласирана је Мирела Вељовић, новинарка ТВ Форум из Пријепоља.

Прво место у категорији “ТВ прилог” освојила је новинарка РТС-а Тамара Танкосић, док је друга награда припала новинару ТВ Н1 Србија Николи Радишићу.

На Годишњој конференцији Повереника за заштиту равноправности, шефица кабинета поверенице Антигона Андонов истакла је да је и ове године пристигао велики број изузетно квалитетних радова који порукама које шаљу доприносе превазилажењу стереотипа и предрасуда према мањинским и маргинализованим друштвеним групама, те су добри примери како медији могу да утичу на изградњу толерантног друштва у којем се поштују људска права и слободе.

Више у видео прилогу:

 

 

Подели на мрежама

Повезани чланци