Скупштина ПУ “Лимска долина”: Ђубриво за малинаре Пријепоља и Прибоја од Министарства пољопривреде

Скупштина ПУ “Лимска долина”: Ђубриво за малинаре Пријепоља и Прибоја од Министарства пољопривреде

Пољопривредне произвођаче, који су се окупили на другој скупштини пољопривредног удружења „Лимска долина“, највише је занимало шта је договорено у петак на састанцима у Београду, у Министарству пољопривреде и у кабинету министра без портфеља Милана Кркобабића.

Потпредседник ПУ „Лимска долина“ Владан Попадић каже да је начелно договорено да сви произвођачи из градова у којима је прошле године проглашена елементарна непогода, међу којима су Пријепоље и Прибој, добију помоћ у ђубриву, и то 400 килограма по хектару. Потребно је да сви из Управе за трезор изваде структуру биљне производње и доставе у току ове седмице у Удружење.

Министар Недимовић је нагласио да више неће бити посредник између произвођача и хладњачара, да од ове године сами морамо да се изборимо и за цену и за купце, а препоручио нам је да избегнемо посреднике тј накупце, који су у Пријепољу за око 20 до 30 динара мање исплатили малину по килограму у односу на главне хладњачаре – каже Попадић и додаје да ће заједно видети да ли ће оснивати задругу или отворити мини хладњачу у оквиру удружења.

Једно од обећања из Министарства пољопривреде је да ће малина из Лимске долине добити географско порекло.

Председник ПУ „Лимска долина“ Санел Диздаревић каже да су засади малине у нашем крају релативно млади и још увек нису третирани одређеним препаратима што би требало да омогући да добијемо сертификат органске производње.

Прошле године малина је у пријепољској општини исплаћена по најнижој цени од када је производња овог јагодичастог воћа заживела, а и ове године цена малине остаће на нивоу прошлогодишње или ће бити мало нижа, што не одговара произвођачима.

Један од првих и највећих произвођача малине у пријепољском крају Миливоје Ћировић каже да се цена нижа од 180 динара не исплати.

Биљана Милошевић има око 5.000 садница, а каже да је осим цене битно и да се произвођачи едукују како треба гајити малину, а не да свако прска како хоће.

Како ТВ Форум сазнаје, представници удружења су се већ два дана после Скупштине састали са представницима италијанске фирме која је заинтересована за малину из овог краја.

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

2 Comments

 • Nedeljko Nikitovic , 13/03/2018 @ 23:47

  Bolje da niste osnivali to udruzenje, daleko bi bolje prosli malinari iz Prijepolja i Priboja. Nebi smetali malinarima iz Arija i ivanjice. Nije svak da osniva nekakva udruzenja, a da nema viziju za to. Kad dodjete u Ministarstvo, prosto ne znate sta da trazite. Ali budete zadovoljni lepim prijemom. Ta kafa i kisela, mozda jos nesto, vas toliko odusevi da vi zaboravite zasta ste dosli i sta treba da trazite. Ministar vam se smeje, ne zna zasta ste dosli, sta trazite. Sva udruzenja traze razne sitnice, niko ono glavno, cenu od 240 dinara po kilogramu i da drzava, odnosno Vlada doyvoli slobodan izvoz malina, a ne da sve ide preko nekoliko hladnjaca.

  • Nedeljko Nikitovic , 15/03/2018 @ 00:44

   Ви директно радите против малинара. зашта сте се изборили? Колика је цена била прошле године? Колика ће бити ове године? Зашто уцењујете народ да вам плати 1200 динара да би добили 20 динара од Државе по килограму прошлогодишње малине, кад то законски припада и без те чланарине? О каквом поштењу причате?
   С обзиром да сте преко сеоских агитатора од моје мајке узели 1200 динара, подсећам вас на Закон о уцени и тражим да јој се врати новац. Већ сам писао надлежним министарствима. Моја мајка не жели да буде ваш члан, тако да је нисте смели уцењивати, да вам да 1200 динара, да би наплатила 70 000 које плаћа Држава, преко Кратовског откупљивача малина М.Г., који јој је узео на руке 1200 динара и дао јој признаницу са печатом вашег удружења. Где вам је какав број телефона на Интернету. Озбиљна удружења морају имати број телефона у регистру, а о Интернет сајту да не говорим. Како је јадно видети вас како не знате у Министарству шта да тражите. у србији треба да буде само једна асоцијација малинара и један представник, који ће радити само за произвођаче малина, а не за хладњачаре…

Comments are closed.