Скупштина ПУ „Лимска долина“: Ђубриво за малинаре Пријепоља и Прибоја од Министарства пољопривреде

Скупштина ПУ „Лимска долина“: Ђубриво за малинаре Пријепоља и Прибоја од Министарства пољопривреде

Пољопривредне произвођаче, који су се окупили на другој скупштини пољопривредног удружења „Лимска долина“, највише је занимало шта је договорено у петак на састанцима у Београду, у Министарству пољопривреде и у кабинету министра без портфеља Милана Кркобабића.

Потпредседник ПУ „Лимска долина“ Владан Попадић каже да је начелно договорено да сви произвођачи из градова у којима је прошле године проглашена елементарна непогода, међу којима су Пријепоље и Прибој, добију помоћ у ђубриву, и то 400 килограма по хектару. Потребно је да сви из Управе за трезор изваде структуру биљне производње и доставе у току ове седмице у Удружење.

Министар Недимовић је нагласио да више неће бити посредник између произвођача и хладњачара, да од ове године сами морамо да се изборимо и за цену и за купце, а препоручио нам је да избегнемо посреднике тј накупце, који су у Пријепољу за око 20 до 30 динара мање исплатили малину по килограму у односу на главне хладњачаре – каже Попадић и додаје да ће заједно видети да ли ће оснивати задругу или отворити мини хладњачу у оквиру удружења.

Једно од обећања из Министарства пољопривреде је да ће малина из Лимске долине добити географско порекло.

Председник ПУ „Лимска долина“ Санел Диздаревић каже да су засади малине у нашем крају релативно млади и још увек нису третирани одређеним препаратима што би требало да омогући да добијемо сертификат органске производње.

Прошле године малина је у пријепољској општини исплаћена по најнижој цени од када је производња овог јагодичастог воћа заживела, а и ове године цена малине остаће на нивоу прошлогодишње или ће бити мало нижа, што не одговара произвођачима.

Један од првих и највећих произвођача малине у пријепољском крају Миливоје Ћировић каже да се цена нижа од 180 динара не исплати.

Биљана Милошевић има око 5.000 садница, а каже да је осим цене битно и да се произвођачи едукују како треба гајити малину, а не да свако прска како хоће.

Како ТВ Форум сазнаје, представници удружења су се већ два дана после Скупштине састали са представницима италијанске фирме која је заинтересована за малину из овог краја.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци