Кључни кораци ка родној равноправности – Подржано осам пројеката за економско оснаживање жена

Кључни кораци ка родној равноправности – Подржано осам пројеката за економско оснаживање жена

Трогодишњи пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији„ требало би да допринесе спровођењу правних тековина Европске уније у области родне равноправности и Националне стратегије за родну равноправност. Пројекат вредан 2 милиона евра финансира Европска комисија.

Наши главни партнери су Координационо тело за родну равноправност и Министартво за европске интеграције. Један део пројекта се бави сарадњом са невладиним организацијама и надамо се да ћемо у оквиру ове три године имати велике резултате, да ћемо обухватити велики број жена које ће осетити промене у свом животу – каже Ана Миленић из Делегације Европске уније у Србији.

У оквиру треће компоненте Програма, подржано је осам организација које ће кроз пројекте деловати у две области: женско предузетништво и  економско оснаживање жена на селу.

Позив за подношење предлога пројеката је подразумевао да ће се махом подржати женске организације које се баве родном равноправношћу и које имају доказано искуство – каже Оља Јанковић Лековић из Агенције УН за равноправност жена.

Органска и пластеничка производња у фокусу је неколико организазиција којима је одобрен пројекат.

Предвидели смо да 20 жена прође обуку за органску производњу, јер наш крај поседује све услове да може да искористи органску производњу, само нам недостаје мало едукације. Од 20 жена пет ће добити пластенике са системом кап по кап и мотокултиваторе, како би им обрада земљишта била лакша – истиче  појединости пројекта Удружења „Лужничке рукотворине“ из Бабушнице Миљана Ранчић.

Сличне активности предвидело је и Удружење Етно форум из Сврљига.

Пројектом је предвиђена набавка 40 пластеника за жене на селу. Ми у Сврљигу имамо и задругу која ће откупљивати производе тих жена, што ће им омогућити финансијску стабилност – каже члан Удружења Милан Костић.

Удружење жена Удахни живот из Станишића већ неколико година инсистира на социјалном предузетништву кроз обуку жена за органску производњу.

Идеја је да кроз овај пројекат унапредимо ту производњу. Увиделе смо да је недостатак производња расада. Јако нам је тешко да дођемо до расада који је органски произведен. Решиле смо да ове године купимо опрему за производњу расада и научимо како се то ради – истиче председница Удружења Љиљана Гусић.

Пекару Багел Бејгл као социјално предузеће основало је Удружење „Атина“ из Београда којем је у фокусу оснаживање жена које су преживеле неки облик трговине људима. Управо ће за њихове кориснице бити организоване обуке које ће их учинити конкурентнијим на тржишту рада.

У питању су неке вештине које су врло конкретне и врло практичне и тражене, зато што је индустрија хране једна од оних у којој лако можете наћи посао. Наш тренинг има неколико нивоа обуке: поред хигијенских стандарда, учиће и о вештинама продаје и комуникације са клијентима – каже Милица Гудовић.

Поред набавке опреме, већина организација ће кроз пројектне активности указивати на значај удруживања.

Наш циљ је да женама укажемо на бенефите удруживања и шта могу да очекују. Такође, ми ћемо путем медија утицати на ширу јавност и представити шта раде жене које су укључене у пројекат – каже чланица Удружења „Женски центар“ Марина Туцовић из Ужица.

Смањење дигиталног јаза у свим сегменитма, циљ је пројекта удружења Једнаке могућности из Београда. Предвиђене активности су обуке за рад на рачунару за жене из шест општина.

Желимо да им дамо идеју да је данас дигитални простор место где могу да пласирају своје идеје, да продају своје производе и да на тај начин допринесу личном животу и животу заједнице – истиче Наташа Госпић из Удружења „Једнаке могућности“ из Београда.

Рад са женама које раде на дигиталним платформама и нису регистровале своју делатност, активности су пројекта Удружења пословних жена Србије.

Наш задатак на пројекту јесте да овој категорији жена представимо које су предности формализације посла, а који су ризици рада у неформалној економији – каже Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена Србије.

Активности које је Форум жена Пријепоља предвидео кроз свој пројекат, за циљ имају упознавање жена са могућностима женског предузетништва и едукацију о неопходним корацима за започињање сопственог бизниса. Осим семинара за заинтересоване жене, од којих ће неке добити и финансијску помоћ за покретање бизниса, значајан део пројекта заснован је на бројним медијским садржајима.


Подели на мрежама

Повезани чланци