SHARE

Књижевно вече била је прилика за узвратну посету љубитеља писане речи из Бања Луке, где је марта ове године, у просторијама генералног конзулата Републике Србије, Милешевски културни клуб „Свети Сава“ бањалучкој публици представио часопис „Савиндан“. Гостима и пријатељима добродошлицу је пожелео председник Милешевског културног клуба „Свети Сава“ Зоран Малешић.

Ја сам на ово вече позвао песнике и књижевне ствараоце из околних градова и они су се одазвали. Вечерас смо овде као ужа породица . Малтене, овде су сви они који су на неки начин укључени у клуб, и кроз сарадњу у „Савиндану“ и кроз сарадњу у њиховом часопису „Крајина“ – рекао је председник МКК „Свети Сава“ Зоран Малешић.

Новинар и бивши директор „Ибарских новости“ из Краљева  Радован Типсаревић и професор Новак Недић, заслужни су што је часопис „Савиндан“ прешао границе и представљен у Бања Луци, па је и ово књижевно вече попримило међународни карактер.

Почетком ове године организовали смо промоцију у Бања Луци. Тако је круг  Пријепоље-Краљево-Бања Лука састављен и вечерас је Пријепољу заокружен. Било је задовољство учествовати на овом међународном књижевном скупу, јер је било ту песника и из Србије, Републике Српске и Црне Горе – истакао је Радован Типсаревић.

На књижевној вечери свој књижевни опус представили су песници из Бања Луке Мирко Љубанић, Миленко Гемаљевић и књижевник Тихомир Левајац коме је ово била прва посета граду на Лиму.

О актуелним питањима издаваштва говорио је власник издавачке куће „Арт принт“ из Бања Луке Милан Стијак, који је прошле године објавио највише наслова у Републици Српској. Велика љубав према књизи мотивише га да се бави овим послом, иако често за то не очекује профит. Како каже, пошто поред издавачког посла поседује и сопствену штампарију, увек може да издржи штампање неколико књига годишње о свом трошку.

Како је ово било вече песника Бањалучана, стихове посвећене свом родном граду  поклонила је и рођена Бањалучанка, а већ 53 године наша суграђанка Адила Топчибашић. Током дана гости из Бања Луке посетили су културно историјске споменике у Пријепољу, а након књижевне вечери  имали су прилику да размене искуства са песницима из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Пљеваља. Библиотека „Вук Караџић“ је од гостију из Бања Луке добила на поклон књиге из богатог опуса ових стваралаца.

Опширније у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY