Jaдранка Јоксимовић: Побољшање положаја жена на тржишту рада неизоставни je елемент привредне и друштвене развојне стратегије

На свечаној церемонији организованој у Влади Србије, уручени су уговори за реализацију 16 пројеката чији је циљ економско оснаживање сеоских жена и подршка женском предузетништву. Међу осам подржаних организација је и Форум жена Пријепоља, а чланица Удружења Далиборка Малешић присуствовала је уручењу уговора.

305
0
SHARE

Координационо тело за родну равноправност и Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена уз финансијску подршку Европске уније, подржали су пројекте чији је циљ економско оснаживање сеоских жена и подршка женском предузетништву. Укупна вредност свих уговора је 30 милиона динара, од укупно два милиона евра колико је опредељено из ИПА фондова 2016. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да је побољшање положаја жена на тржишту рада неизоставни елемент привредне и друштвене развојне стратегије.

Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције
Жена у Србији није и не сме да буде социјална категорија, већ један активан учесник и потенцијал, пре свега одрживог економског и регионалног развоја. Економски оснажити жену то није само питање финансијске одрживости, то је питање њеног бољег друштвеног положаја – истакла је она.

Трогодишњи пројекат Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена „Кључни кораци ка родној равноправности у Србији„ требало би да допринесе спровођењу правних тековина Европске уније у области родне равноправности и Националне стратегије за родну равноправност.

Поносни смо што ће свака од ових женских организација и локалних самоуправа радити у свом домену да остваре циљеве родно равноправног друштва. Само друштво које на подједнак начин укључује и жене и мушкарце може тежити ка просперитету, ка политичком и друштвеном и економском развоју – истакла је заменица директора Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији Јелена Миловановић.

Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици истакао је да је ово први овакав пројекат у региону и да то потврђује да Србија опет преузима лидерство у овом делу Европе. Једнакости нема без економског развоја и оснаживања. Зато је циљ овог пројекта да жене науче посебним вештинама као што су пословање, прављене бизнис планова, прављење сопственог интернет сајта, односно како да жене у тој области пословања, предузетништва остваре економске потенцијале – рекао је Фабрици.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY