Виши суд: Незаконито именовање Сабире Хаџиавдић за директорку Центра за социјални рад

Виши суд: Незаконито именовање Сабире Хаџиавдић за директорку Центра за социјални рад

Виши суд у Ужицу усвојио је тужбу Радомиле Пјановић против Општине Пријепоље и поништио решење о именовању Сабире Хаџиавдић за директорку Центра за социјални рад Пријепоље, као незаконито. У образложењу судске пресуде стоји да садашња директорка Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић не испуњава услове предвиђене законом у погледу рада од пет година у струци са факултетском дипломом, а нема ни радно искуство прописано Законом о социјалној заштити.

886
0
SHARE

На место директорке Центра за социјални рад Сабира Хаџиавдић је постављена на седници Скупштине општине Пријепоље 13. новембра 2017. године, без објашњења, као и претходног мишљења Управног одбора Центра за социјални рад зашто је она најбољи кандидат. Како ова одлука није у складу са чланом 109. Пословника о раду Скупштине општине, Виши суд је пресудио да је решење о њеном именовању, које је донела Скупштина општине, незаконито. Хаџиавдић не задовољава ни законом прописане услове за место директора, којима је предвиђено минимум пет година рада у струци са факултетском дипломом, а нема ни радно искуство прописано Законом о социјалној заштити. На конкурс за избор директора/ке  Центра за социјални рад осим Сабире Хаџиавдић, пријавили су се Миљко Радуловић и Радомила Пјановић, која је поднела тужбу против Општине Пријепоље, а која је још у новембру 2017. године указала да је овај избор пун законских неправилности.

Према подацима које је Суд затражио из ПИО фонда, Хаџиавдић има само две године рада и то као приправница, што се не рачуна као рад у струци. Председник УО Центра за социјални рад Сенад Хоџић тада је изјавио да закон није прекршен, да су садашњу директорку једногласно изабрали, као и да није тачно да нема пет година стажа јер је приложила потврде фирми у којима је радила. У образложењу судске пресуде стоји да је троје од пет чланова управног одбора, Горан Лазаревић, Нада Глушчевић и Рада Дивац, изнело примедбу да нису могли да се упознају са чињеницом да ли кандидати испуњавају услове конкурса, као и да су глас дали Сабири Хаџиавдић под притиском председника управног одбора.

Документацију коју је Хаџиавдић поднела у оквиру конкурса, суд је затражио од Скупштине општине Пријепоље и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, али је није добио већ је до података дошао у  Републичком ПИО фонду, на основу чега је и прогласио незаконитим решење о њеном именовању.

Како стоји у образложењу пресуде, низ неправилности обележио је овај избор и на релацији општинско веће Скупштина општине, јер је именовање директора Центра, Општинско веће у дневни ред убацило дан уочи седнице, а одборници и одборници су уместо избора између три кандидата, добили само име Сабире Хаџиавдић.

Против ове пресуде Вишег суда у Ужицу, дозвољена је жалба Апелационом суду у Крагујевцу, за коју је, како смо незванично сазнали, рок истекао 31. октобра.

Радомила Пјановић је у новембру 2017. године указала на законске неправилности које су пратиле избор директорке Центра за социјални рад, када је и дала изјаву за ТВ Форум. У наставку следи прилог ТВ Форум:

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY