Гори депонија Стањевине. Пријепоље окупано димом и смрадом (ВИДЕО)

Гори депонија Стањевине. Пријепоље окупано димом и смрадом (ВИДЕО)

Пожар на депонији Стањевине пријављен је у понедељак, сат времена пре поноћи. Одмах се приступило гашењу у којем су учествовали припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Пријепоље, са два возила, и радници Јавног комуналног предузећа „Лим“, са две цистерне. Ватра је највероватније избила на делу депоније ближе граду, поред објекта некадашње пилане. Брзо се приступило гашењу па је спречено да ватра захвати већу површину али и поред тога у ваздух одлази велика количина дима.

У Ватрогасно-спасилачкој јединици смо сазнали да срећом није било ветра, који би ноћас разбуктавао ватру. Струјање ваздуха је дим окренуло низ Лим, ка Бистрици, супротно од градског језгра, али се ситуација променила у поподневним сатима па се цело Пријепоље нашло у диму и смраду са депоније. Гашење ће потрајати јер се не зна колико дубоко је ватра продрла у депонију а речено нам је да би најбоље решење било да се површина која гори затрпа земљом, као што је рађено приликом пређашњег пожара.

Директор ЈКП „Лим“ Енис Мемишаховић каже да је овај пут захваћена мања површина него у пожару који је на овој локацији избио 28. септембра 2017. године, када је горео скоро хектар сметлишта. Нада се да ће пожар бити угашен заједничким напорима ватрогасаца и радника ЈКП „Лим“ а потом ће се приступити пресипању депоније. Директор нам је рекао да за то сада не постоје услови, јер је потребна велика количина земље – процењује се око 2.000 кубних метара.

Гашење и догашивање пожара из 2017. године трајало је неколико дана, јер је тада ватра захватила дубље слојеве депоније, и више пута се појављивала на површини. И тада су се чула упозорења да је капацитет депоније прекорачен што повећава опасност од избијања пожара. Након скоро две године депонија се и даље налази на истом месту, разлика је само у висини – у међуврему је порасла за неколико метара.

Подели на мрежама

Повезани чланци