Финансирање медија нетранспарентно и често противзаконито (ВИДЕО)

Пројекат „Јавни новац за јавни интерес“ реализују БИРН Србија, Независно удружење новинара Србије и Славко Ћурувија фондација. Циљ организација, које имају вишегодишње искуство рада у медијском сектору, је да ојачају демократске вредности у друштву и створе услове за рад и развој независних медија, који раде у интересу грађана.

435
0
SHARE

Пројекат „Јавни новац за јавни интерес“ реализује се од јануара 2017. године, већим делом у Београду, али и у другим градовима и општинама Србије.

Пројекат је у првој години окупио 19 организација цивилног друштва које су имале жељу да се баве овим темама. Имамо две екипе, једна се бави истраживањем, односно индексом транспарентности јавног новца, док се друга група организација бави едукацијом јавности о овим проблемима – каже менаџерка пројекта Калина Симић из БИРН-а.

Један од циљева пројекта је изградња капацитета на локалном нивоу организација цивилног друштва, које се баве токовима јавног новца и медијским темама, кроз тренинге, радионице, финансирање локалних пројеката и умрежавање.

Седам организација су, у првој години пројекта, покушале да, заједно са грађанима, утврде шта је јавни интерес у њиховим градовима и општинама и како се он финансира. У истом периоду прикупљани су и анализирани подаци о финансирању медија јавним средствима, што је показало да процес генерално није транспарентан а у доста случајева се крши закон. И организације и истраживачи су наилазили на доста препрека и проблема, од затворености институција за достављање података до непрепознавања јавног интереса. Калина Симић каже да у неким случајевима чак ни сами медији нису начисто шта је јавни интерес у информисању, или ако јесу, не остварују га на онај начин на који би требало.

Зорица Миладиновић је истраживала како је трошен медијски новац у граду Крагујевцу.

„У почетку су рекли да су расположени да разговарају са истраживачицом, односно са мном, али су се после предомислили, и ја ни један инервју у Градској управи нисам добила, а образложење је било – доста се причало о медијима у Крагујевцу, и како се они финансирају, просто нема више потребе да на ту тему говоримо“, каже Зорица Миладиновић.

Мирослав Мијатовић из Подрињског антикорупцијског тима сматра да је добро што је, ако ништа друго, у многим градовима почело да се прича о јавном интересу у информисању.

Најбитније је да се дискутује о јавном интересу и да полако сви актери у том процесу имају увид да неко све то прати са стране, да неко анализира све те њихове пројекте, а потом и наративне и финансијске извештаје. Самим тим, ми можемо да рачунамо, уколико наставимо да се бавимо тим стварима, да ће се систем додељивања новца ликалним медијима у многоме поправити у годинама испред нас – каже Мијатовић.

Пројекат „Јавни новац за јавни интерес“ тежи заговарању већег учешћа цивилног друштва у процесу креирања и спровођења медијских политика, које треба да одговоре информативним потребама грађана, али и у евалуацији, односни контроли трошења јавног новца на медије.

Реализује се у оквиру програма Подршка цивилном друштву, који финансира Европска унија кроз Делегацију Европске уније у Србији. Све информације могу се наћи на сајту kazitrazi.rs.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY