„Савиндан“ је знак да се из људи нисмо исписали, рекао Петко Гујаничић, промовишућу 29. број ревије

„Савиндан“ је знак да се из људи нисмо исписали, рекао Петко Гујаничић, промовишућу 29. број ревије

И овогодишња промоција „Савиндана“, која представља један од најзанчајнијих културних догађаја у Пријепољу, одржана је пред пуном малом салом Дома културе, у присуству Епископа милешевског г. Атанасија и свештенства Епархије милешевске, бројних поштовалаца, пријатеља и сарадника ревије и Милешевског културног клуба.

Председник Клуба Зоран Малешић захвалио се ауторима и сарадницима, нагласивши да за „Савиндан“ пишу „без динара“, што значајно доприноси да ревија постоји. Захвалио се и читаоцима, који купују „Савиндан“, као и донаторима, који помажу Клуб.

29. број „Савиндана“ представио је професор књижевности из Нове Вароши Петко Гујаничић, дугогодишњи сарадник Ревије. Он је истакао заслуге новинара и публицисте Милорада Веруовића у покретању „Савиндана“, који је наставио да постоји уз помоћ сарадника, а пре свега захваљујући брачном пару Малешић, рекао је Гујаничић.

„Савиндан се пола године чита, а пола године чека, и то са зебњом, да ли ће га бити. То је једина ревија у земљи, како каже велики песник на једној промоцији, која се не баца, него чита и чува. У поплави разног смећа и простаклука, „Савиндан“ пружа један мир, и знак је да се из људи нисмо исписали. Из сваког реда испливава „будимо људи“, нашег драгог Патријарха. „Савиндан“ је доказ да је Савин пепео у ствари живи огањ, на ком се греју поколења“, казао је Гујаничић.

Милешевски културни клуб „Свети Сава“ је и ове године наградио најбоље ученике и ученице пријепољских средњих школа. Члан Извршног одбора Клуба Љубомир Шуљагић награде је уручио ученици четвртог разреда друштвено-језичког смера Пријепољске гимназије Елми Мемовић, ученику трећег разреда Техничке школе, смера машински техничар за компјутерско конструисање, Денису Таловићу, и ученици четвртог разреда Економско-трговинске школе, образовног профила – финансијски администратор, Милици Ћуковић.

Милешевски културни клуб се захвалио Раденку Остојићу, власнику фирме „Пут-инжењеринг“ из Подгорице, који је обезбедио новчани део награда за ученике и ученице, задужбини „Родољуб Нићифоровић“ из Београда, која је финансирала штампање „Савиндана“, општини Пријепоље, Данку Словићу из Чачка, Родољубу Вукојевићу из Пријепоља и Саву Оцокољићу из Нове Вароши, који су својим прилозима помогли да „Савиндан“ изађе из штампе. Промоција је завршена тропаром Светом Сави, који су отпевали Епископ милешевски г. Атанасије и свештеници Епархије милешевске.

Подели на мрежама

Повезани чланци