„Савиндан“ је знак да се из људи нисмо исписали, рекао Петко Гујаничић, промовишућу 29. број ревије

Нови, 29. број ревије „Савиндан“, коју Милешевски културни клуб „Свети Сава“ традиционално издаје уочи празника посвећеног највећем српском светитељу и просветитељу Светом Сави, промовисан је у Дому културе. Награде за најбоље средњошколце ове године уручене Елми Мемовић, Денису Таловићу и Милици Ћуковић.

697
0
SHARE

И овогодишња промоција „Савиндана“, која представља један од најзанчајнијих културних догађаја у Пријепољу, одржана је пред пуном малом салом Дома културе, у присуству Епископа милешевског г. Атанасија и свештенства Епархије милешевске, бројних поштовалаца, пријатеља и сарадника ревије и Милешевског културног клуба.

Председник Клуба Зоран Малешић захвалио се ауторима и сарадницима, нагласивши да за „Савиндан“ пишу „без динара“, што значајно доприноси да ревија постоји. Захвалио се и читаоцима, који купују „Савиндан“, као и донаторима, који помажу Клуб.

29. број „Савиндана“ представио је професор књижевности из Нове Вароши Петко Гујаничић, дугогодишњи сарадник Ревије. Он је истакао заслуге новинара и публицисте Милорада Веруовића у покретању „Савиндана“, који је наставио да постоји уз помоћ сарадника, а пре свега захваљујући брачном пару Малешић, рекао је Гујаничић.

„Савиндан се пола године чита, а пола године чека, и то са зебњом, да ли ће га бити. То је једина ревија у земљи, како каже велики песник на једној промоцији, која се не баца, него чита и чува. У поплави разног смећа и простаклука, „Савиндан“ пружа један мир, и знак је да се из људи нисмо исписали. Из сваког реда испливава „будимо људи“, нашег драгог Патријарха. „Савиндан“ је доказ да је Савин пепео у ствари живи огањ, на ком се греју поколења“, казао је Гујаничић.

Милешевски културни клуб „Свети Сава“ је и ове године наградио најбоље ученике и ученице пријепољских средњих школа. Члан Извршног одбора Клуба Љубомир Шуљагић награде је уручио ученици четвртог разреда друштвено-језичког смера Пријепољске гимназије Елми Мемовић, ученику трећег разреда Техничке школе, смера машински техничар за компјутерско конструисање, Денису Таловићу, и ученици четвртог разреда Економско-трговинске школе, образовног профила – финансијски администратор, Милици Ћуковић.

Милешевски културни клуб се захвалио Раденку Остојићу, власнику фирме „Пут-инжењеринг“ из Подгорице, који је обезбедио новчани део награда за ученике и ученице, задужбини „Родољуб Нићифоровић“ из Београда, која је финансирала штампање „Савиндана“, општини Пријепоље, Данку Словићу из Чачка, Родољубу Вукојевићу из Пријепоља и Саву Оцокољићу из Нове Вароши, који су својим прилозима помогли да „Савиндан“ изађе из штампе. Промоција је завршена тропаром Светом Сави, који су отпевали Епископ милешевски г. Атанасије и свештеници Епархије милешевске.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY