Фестивал кратких видео форми: Награђени ђаци средњих школа за најбоље видео клипове

Девет видео клипова који су премијерно приказани резултат су труда, изузетне креативности двадесеторо средњошколаца и знања која су стекли на радионицама за снимање и монтирање, као и за спречавање дискримнације и значаја интеркултуралности.

363
0
SHARE

Шта су средњошколци Пријепоља препознали као битно у неговању различитости, како су то упаковали у кратке видео клипове и које теме су ставили у фокус својих интересовања, приказано је на Фестивалу кратких видео форми одржаном у Музеју у Пријепољу.

Млади су нам показали, баш као што и сам назив пројекта каже, да ту различитост сагледавају у једном великом заједништву. Нико од њих није хтео да ради сам свој видео клип, већ су се сви организовали и радили у групама – рекла је председница Управног одбора Форума жена Пријепоља и директорка ТВ Форум Милева Малешић.

Пројекат Разноликост у фокусу младих део је пројекта Борба против насилног екстремизма у Србији – рано упозоравање и превенција Мисије ОЕБС у Србији.

Једини начин да се изборимо против тероризма, насиља, екстеремизма је кроз образовање. Начин на који сте ви урадили ове видео клипове, то је уствари оно што ми желимо од младих људи, како да размишљају као будући председници или премијери. Квалитет видео снимака је толико добар, да су бољи и од неких које сам гледала, а које су радили професионалци – истакла је кооординаторка пројекта из Мисије ОЕБС-а у Србији Валери Пери.

Подршку у реализацији пројекта пружиле су и пријепољске средње школе.

Насиље на интернету је нешто са чим се суочавамо свакодневно. Овај пројекат је добар јер делује превентивно – истакла је професорица у Економско – трговинској школи Селма Хурић.

На радионицама ђаци су могли да се упознају са основним појмовима и правилима снимања и монтирања видео материјала и разраде теме попут дискриминације, поштовања људских права, интеркултуралности, превенције говора мржње и насиља, активизму младих…  Ове теме послужиле су као идеје које су ученици представили у својим клиповима.

Највише ми се свидело то што сам видео да су ђаци разумели поенту целог пројекта. Нашли су најбоље могуће мотиве и те идеје спровели у дело. Ако некад буду радили са неком професионалном опремом, све ће то изгледати много боље – рекао је новинар Телевизије Форум Владимир Малешић, који је водио радионице за монтажу и снимање.

Према одлуци жирија који су чинили Валери Пери испред Мисије ОЕБС-а у Србији, тренер на радионицама Демир Мекић и тим Форума жена Пријепоља, прву награду за избор теме, монтажу, комбинацију друштвених мрежа и акције додељена је ауторима Ивони Дучић, Александру Брашанцу и Mилану Васиљевићу за клип Не играјте се туђим животом.

На радионицама смо добили идеју. Прва је била у вези са алкохолизмом. При самом крају добили смо идеју за дигитално насиље. Уложили смо много труда, али се на крају исплатило – рекла је испред победничког тима Ивона Дучић, ученица Техничке школе у Пријепољу.

Друга награда за указивање на присутан друштвени проблем, комбинацију текста, глуме и личног коментара додељена је за клип Насиље не ствара другарство, ауторима Бесиму Јоновићу, Новици Човићу и Махиру Ровчанину.

Трећа награда за избор теме и комбинацију речи и графике додељена је за клип Стари млади, ауторкама Амри Каљић, Тамари Љујић, Неири Башовић, Мајри Кујовић, Ајли Мекић.

Специјална награда за избор теме која је актуелна и локална и праћена адекватном музичком подлогом додељена је Емиру Фазлићу, Анђелики Дробњак и Луки Миликић за видео клип Чистија природа за бољи живот.

Сви ученици и ученице који су учествовали у овом програму добили су захвалнице, годишњу чланску карту у Библиотеци Вук Караџић и улазнице за представе аматерског позоришта Дома културе у Пријепољу, као и књиге Митолошки зборник и Граничарска коб, издања Милешевског културног клуба Свети Сава из Пријепоља.

Добитници прве награде имаће прилику да присуствују 66. Београдском фестивалу документарног и краткометражног  филма – Мартовски фестивал који ће трајати од 27. до 31. марта. Захваљујући подршци Мисије ОЕБС-а у Србији, биће им обезбеђен смештај три дана у Београду.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY