Француз српског порекла буди еколошку свест у Пријепољу

Француз српског порекла буди еколошку свест у Пријепољу

Зашто Владимир Пушоњић верује у бољу будућност Пријепоља? Зато што личним примером доприноси томе. У слободно време чисти дивље депоније поред регионалног пута Миоска – Биов гроб.

1417
0
SHARE

Колико је еколошка свест развијена код грађана и грађанки Пријепоља, најбоље сведочи природа. Више од 70 дивљих депонија лоцирано је на територији  општине, а скоро сва проширења и зелене површине уз магистралне и локалне путеве, затрпани су смећем. Један од таквих путева до пре неколико дана био је и регионални пут Миоска- Биов гроб. Велику количину смећа коју су несавесни грађани одлагали уз овај пут ових дана сакупља и уклања Владимир Пушоњић, човек који је из Француске, где је рођен, дошао у  родни град својих родитеља решен да ту настави живот.

Зелене површине уз регионални пут који води ка селима Хрта, Дубравчићи, Думљани, Мијани, у општини Пријепоље, биле су затрпане смећем. Пластична амбалажа, намештај, санитарије, животињски остаци само су део отпада који је Владимир Пушоњић извукао из шуме и грања, како би очистио и сачувао природу. Своју еколошку акцију започео је сређивањем површине око контејнера код своје куће у Великој Жупи.

Почео сам овде да чистим, испред куће, а кад идем у природу, ка селу Мијани, видим смеће сваки дан што ме подсећа на Индију. Морамо нешто да урадимо. Ја сам почео сам, али надам се да ће држава или општина да уради нешто по овом питању. Желим да Пријепоље буде као Швајцарска. Може да буде, само треба да се реши проблем депоније, након чега можемо да будемо еколошка дестинација за туризам. Овде нема велике индустрије и може само туризам да се развија – почиње своју причу Владимир Пушоњић.
Владимир Пушоњић

Сам је набавио и поставио знакoве  упозорења.  За сакупљање отпада нема механизацију ни посебан алат, а ни помоћ других људи.

Моја алат су само моја добра воља и рукавице из Француске. Само то – истиче уз напомену да све ради ручно.

О Владимировом подвигу комшије и пролазници имају само речи хвале. Комшија Родољуб Палдрмић каже да је Владимир све сам започео, као и да га он подржава. И сам се активирао на чишћењу и сређивању простора око контејнера, али простор око регионалног пута Владимир чисти сам иако су бројни они који ту бацају смеће.

До сада је очистио деоницу дугу око два километра и планира да настави даље.

До мог имања, два три километра још, али није то проблем. То може да се уради, сваки дан по неколико сати. Надам се да, ако ја почнем ово, народ ће мени да помогне, укључиће се па ћемо очистити још и још, тако да је ово само први корак – истиче Владимир.

Пријепоље би могло да има добру будућност, сматра Владимир, али под једним условом.

Само ако се народ пробуди, исто као у Француској. Тамо се народ пробудио, мора и овде. Не може само мафија да влада нама – закључује Владимир Пушоњић.

У времену када већина нарочито младих људи одлази из Пријепоља, Владимир, који је по занимању инжењер прераде дрвета и који је обишао многе земље, жели да остатак живота проведе у Пријепољу и да у Мијанима сагради кућу. Јер, како како истиче, верује да Пријепоље може да се избори за бољу будућност.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY