Ко су жене из Пријепоља које су добиле подршку Форума жена за набавку опреме?

Ко су жене из Пријепоља које су добиле подршку Форума жена за набавку опреме?

Форум жена Пријепоља помогао је развој предузетничких идеја четири жене из Пријепоља и Нове Вароши, кроз набавку опреме, а у оквиру пројекта „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“ који је подржала АгенцијаУједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена. Након свечаности уручења ваучера за опрему посетили смо две добитнице подршке за реализацију њихових предузетничких идеја.

Дечију играоницу „Локица кокица“, у центру Пријепоља, Мирела Брбовић је, са својом рођаком Маидом,отворила убрзо након првог дводневног семинара о женском предузетништву који је организовао Форум жена Пријепоља. Након три месеца пословања, више су него задовољне бројем деце која свакодневно бораве у простору који је у потпуности опремљен у складу са потребама и жељама деце.

Када сте на почетку, врло је битно да имате конкретну идеју. Осим тога, важна је подршка. Ми смо имале ветар у леђа од вас и много нам је значио семинар јер смо управо ту уобличиле нашу идеју која се показала као веома добра – каже Мирела Брбовић.
Што се тиче покретања сопственог бизниса, осим почетног капитала веома је битна и спремност на ризик. Уз вашу и подршку породице нас две смо успеле – каже Маида Брбовић Даутовић која истиче да је за њих две била пресудна и велика љубав ка раду са децом.

Мирелина и Маидина идеја оцењена је као једна од четири најбоље, које је Форум жена подржао са набавком опреме у оквиру пројекта „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“. Подршку је добила и Славојка Рељић, која се у породичној кући у селу Јабука, бави производњом сапуна.

Сапуни су сви природни. Основне сировине су маслиново, кокосово и палмино уље. У њих се додају етерична уља, дестилована вода и лековита биља: кантарион, невен, мента, мајчина душица, прополис, мед, а може и хељдино брашно, кукурузно, све што може да се користи за исхрану, може да се дода и у сапун – каже Славојка Рељић.

Регистровану фирму „Дах свежине“ Славојка има већ годину дана, захваљујући програму Националне службе за запошљавање. До сада је своје сапуне углавном поклањала и нудила туристима који посете Јабуку, али након семинара о предузетништву и велике подршке породице, као и медијске промоције очекује већу потражњу својих производа.

Семинар ми је значио много, стекла сам и пријатеље на Златару који се баве продајом сувенира тако да ће и они продавати сапуне. Моје муштерије су људи којима је досадила хемија и који желе нешто природно – каже Славојка.

У оквиру пројекта „Медији у функцији подстицања женског предузетништва“, који ФЖП спроводи у сарадњи са Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, подржане су кроз набавку опреме и две жене из Нове Вароши, Санела Рвовић, која отвара козметички салон и Нада Лојаничић, која је започела плантажно узгајање шипурка.

Подели на мрежама

Повезани чланци