Миладин Радуловић Крцун – партизански илегалац у четничком штабу

Миладин Радуловић Крцун – партизански илегалац у четничком штабу

Идеја о писању књиге о Миладину Радуловићу Крцуну родила се 2002. године а значајан допринос настанку књиге, уз податаке и архивску грађу коју је прикупио аутор, дао је Крцунов син Слободан, који је уступио очеву личну архиву и забелешке. Вуковић је о Крцуну први пут писао у Зборнику заслужних личности Златиборског округа, у којем је представио кратку биографију Миладина Радуловића. Тада је увидео да су Радуловићеве заслуге велике а потпору у писању књигњ дао му је и академик Петар Влаховић који му је казао „о Крцуну треба да пишеш јер је то заслужан човек о којем се мало зна“, каже Вуковић.

Вуковић каже да је Радуловић анониман за многе, упркос значају и улози коју је имао за време и после Другог светског рата, а то приписује највише његовој скромности. Каже да није користио своје привилегије и положај за личну корист, што је и онда, а нарочито данас, била реткост. Ово потврђује и Слободан, син Милорада Радуловића Крцуна.

„Ми смо увек имали петособан стан али нисмо имали вилу. Отац је имао службена кола али нису биле стране марке. Значи, те разлике које су постојале нису биле овакве какве су данас. Ја бар не знам да је било когазапослио, покушао да запошљава, покушао да утиче да некога приме. Оца памтим као доста строгог. Не сторгог према мени, него човека који је био праведан али није нежност исказивао“, каже Слободан.

Љубиша Вуковић каже да ја на њега највише утиска оставила Крцунова улога у рату, опасности са којима се сретао и ситуације које је преживљавао, због чега га и пореди са Валтером. Иако млад, успевао је да избегне бројне замке и деликатне ситуације и да обавља свој задатка илегалца у четничком штабу на Голији.

Крцун је рођен у селу Јасенова у Црној Гори а детињство је провео и одрастао у Слатини поред Бродарева, где је, након пензионисања, и преминуо. На промоцији књиге, поред аутора, говорио је и писац, новинар и публициста из Пљеваља Слободан Вучинић. Издавач књиге је Општинско удружење бораца Народноослободилачког рата Пријепоље.

Подели на мрежама

Повезани чланци