Покренута петиција „Спречимо продају Меморијалног комплекса Бошко Буха“

Поводом оглашене продаје објеката и земљишта у склопу Меморијалног комплекса „Бошко Буха“ на Јабуци, покренута је петиција „Спречимо продају Меморијалног комплекса „Бошко Буха“, коју могу потписати сви који се противе идеји продаје овог комплекса.

867
1
SHARE

Драмска педагошкиња Ивана Богићевић Леко и историчарка др Сања Петровић Тодосијевић, у јавном писму које су упутиле стечаној управи „Путника“ и надлежнима у општини Пријепоље подсећају да је овај меморијални комплекс изграђен захваљујући издвајању „пионирског динара“.

У писму се још између осталог каже:

У више наврата водили смо децу из читавог данашњег региона, некадашње СФРЈ, у дечји дом „Бошко Буха“ код Пријепоља. Реализовани су бројни едукативни и стваралачки програми кој су имали немерљив утицај на сазревање и развој бројних генерација. Овде је 1943. године погинуо пионир, борац и народни херој Бошко Буха, најмлађи носилац Ордена народног хероја у Југославији, као седамнаестогодишњи дечак. На месту његове погибије 1964. године је започета изградња комплекса који представља јединствену меморијалну целину на простору Југославије. Овај спомен комплекс код Пријепоља указује на значај који имају деца као друштвена група у изградњи читаве заједнице. Споменик Бошку Бухи кој је откривен 27. септебра 1970. године, идејно је решење девојчице Јадранке Берић из Горњег Милановца која је заједно са шест хиљада шездесет девет пионира из целе Југославије учествовала на конкурсу: Kако замишљам споменик Бошку Бухи. Распродаја пионирског музеја и дома „Бошко Буха“ на Јабуци није само продаја физичког објекта – зграде, то би била распродаја племенитих идеја пацифизма, антифашизма и борбе за правду и једнакост, наводи се у апелу.

Подсећамо, пре девет година, тачније у априлу 2010. године, отворен је стечајни поступак над Угоститељско – туристичким предузећем „Путник“ Пријепоље д.о.о. коме припада Хотел у Пријепољу и објекти на Јабуци. Прва продаја оглашена је у јануару ове године, а почетна цена за хотел у Пријепољу и објекте на Јабуци је 98 милиона 310 хиљада динара. Јавно надметање биће одржано 28. фебруара у 12.00 часова у Агенцији за лиценцирање стечајних управника у Београду.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY