Шта стручна комисија вреднује: медијске садржаје или медијске куће?

Од 7 милиона динара, расподељених на Јавном позиву за суфинансирање медијских пројеката у општини Пријепоље у 2018. години, пријепољски медији добили су укупно 900 хиљада динара, односно 12.8 % средстава.

686
0
SHARE

По оцени стручне комисије, део активности предложених пројеката пријепољских медија је погодан за остваривање јавног интереса, док су пројекти медија из Новог Пазара, Прибоја и Београда оцењени као пројекти који доприносе развоју медијског плурализма и са високим степеном утицаја на квалитет информисања.

Пошто од општине Пријепоље нисмо добили ревидиране буџете одобрених пројеката, анализирали смо оне које је оцењивала стручна комисија.

За пројекат Пријепољска хроника 2, од тражених 2 милиона 997 хиљада динара, Санџак ТВ добила је 2 милиона 100 хиљада динара за производњу 16 ТВ прилога и 16 ТВ емисија. За овај посао, буџетом су планирали да пређу 30 хиљада километара, што би значило да телевизијска екипа 4 месеца сваког дана долази у Пријепоље и враћа се у Нови Пазар, и то изнајмљеним аутомобилом. За укупне трошкове тог свакодневног путовања планирано је 720 хиљада динара, 480 хиљада за гориво, и 240 хиљада за изнајмљивање аутомобила. Иако је у пројекту наведено да Санџак ТВ поседује све техничке капацитете, од теренске, студијске до преносне опреме, у буџету је планирано и изнајмљивање опреме, за шта је планирано 640 хиљада динара. За трошкове књиговодствених услуга месечно је предвиђено 38 хиљада, административне трошкове 50 хиљада динара. Збуњује и ставка услуге консалтинга, за које је месечно планирано 100 хиљада динара. Предвиђени су и трошкови пост продукције – 20 хиљада по медијском садржају, у укупном износу 640 хиљада динара. За, како пише, ситну технику и потрошни материјал месечно је потребно 50 хиљада динара. За додатне хонораре планирано је и додатних 755 хиљада.

На конкурс је достављена потврда да путем кабловског оператера програм емитују на терирторији ове општине, а не дозвола за емитовање ТВ програма издата од Регулаторних тела за електронске медије, како је у конкурсу тражено. То што Пријепоље није у зони покривања ове телевизије, што је био први услов конкурса, није препрека да Санџак ТВ у претходне две године на конкурсу добије нешто више од 4 милиона динара. Објашњење ових ставки нисмо упели да добијемо од директора ове телевизије и Медија центра Исламске заједнице, Салахудина Фетића.

Комисија је одобрила средства за још два пројекта који ће се реализовати у медијима Глас ислама и Ревија Санџак, који су, поред ТВ Санџак, радија Рефреф и агенцијског портала Санапрес, део обједињеног Медиа центра Исламске заједнице.

За организовање стручних скупова и децембарско издање месечника Глас ислама, у ком је планирано да се представе сви верски објекти пријепољског меџлиса, уз фотографије, интервјуе са актуелним верским службеницима, на 20 страна у тиражу од 3 хиљаде примерака, Медиа центар Исламске заједнице у Србији је добио 350 хиљада динара. Међутим, у решењу о упису у регистар медија АПР-а, које је накнадно достављено за дневне и периодичне новине Глас ислама не стоје подаци о броју дозволе, језику и одговорном уреднику, а који су обавезни по Закону о јавном информисању и медијима. Упитан је и циљ пројекта – Промоција верског живота у Пријепољу, и колико одговара циљевима остваривања јавног интереса у области јавног информисања, који је предвиђен конкурсом.

Бошњачка културна заједница је за оживљавање штампаног издања Ревије Санџак добила 100 хиљада динара. У буџету је предвиђен трошак за окупљање редакције од пет новинара, штампање издања, административне трошкове, додатне хонораре уредника, новинаре, лектора. Укупно је од општине тражено 550 хиљада динара. Ни ревија Санџак у регистру медија нема обавезне податке о броју дозволе, језику и одговорном уреднику.

Информативни центар Прибој је, својим пројектом Хроника Пријепоља, предвидео 1050 минута програма ТВ Прибој, који ће стати у 35 емисија и 300 вести, које ће третирати актуелности и догађаје у општини Пријепоље. Емисије су планиране сваког петка у 20 сати, а у свакој централној информативној емисији предвиђено је да буду по две вести/прилога из Пријепоља, посебно одвојене џинглом. С обзиром да је ТВ Прибој добила само 100 хиљада мање од максималних 3 милиона, за које је конкурисала, а планирано је да производња медијских садржаја траје 5 месеци, остало је упитно како су за упола мање времена у редакцији ове телевизије стигли да реализују све планиране садржаје. Судећи по буџету пројекта, можемо закључити да је ТВ Прибој једна од ретких у којој уредници, новинари, сниматељи и монтажери имају исту зараду, пошто није наведено који део зараде се запосленима исплаћује преко овог пројекта. Зараде за свих 12 запослених  буџетиране су по 45 хиљада динара, и тај трошак, у износу од 2 милиона и 700 хиљада, било је предвиђено да финансира општина Пријепоље, као и део трошкова продукције емисија од 200 хиљада, и 100 хиљада динара трошкова горива. Преосталих 850 хиљада динара су представљени у буџету као сопствени допринос.

Global Solutions&Communications DOO је добило 450 хиљада динара за информисање о положају и проблемима ромског народа у пријепољској општини. Укупан предложени буџет пројекта је био 1 милион и  100 хиљада динара, а планирана је продукција 8 текстова и 12 видео прилога, 4 репортаже (2 видео и 2 писане), које ће бити објављене на порталу СРБИЈА ИНФО. Нису планиране плате и хонорари за једног запосленог и пет хонорарних сарадника, али јесу трошкови репрезентације од 120 хиљада, иако то спада у неоправдане трошкове, као и трошкови сценографије од 100 хиљада динара месечно, односно 400 хиљада за четири месеца, колико је предлогом било предвиђено трајање пројекта. Поставља се питање за шта је била потребна ова сценографија, ако је планирано да се раде видео прилози, репортаже и текстови са терена. За додатну опрему је такође планирано 176 хиљада динара.

ТВ 5 из Ужица је активности на пројекту Културни печат Пријепоља, за које је планирано 2 милиона и 30 хиљада динара, и предвиђено 15 емисија, морала да ревидира на вредност од 200 хиљада динара, колико је добила од општине Пријепоље.

Иако је пројекат Друштвена мрежа Полимље оцењен као подобан за остваривање јавног интереса, као и да доприноси развоју медијског плурализама, људских права, истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању, Информативно предузеће Полимље је на конкурсу за планираних 120 текстова на 36 страна добило 650 хиљада динара, уместо 1 милион 138 хиљада 430 динара колико је пројектом тражено.

ПП медиа је за пројекат Пријепоље на длану, којим су планиране 4 полусатне емисије, и за који је тражено 1 милион 498 хиљада динара, добило 150 хиљада.

ТВ Форум је пројектом Осам векова манастира Милешеве, светионика културе и духовности предвидела 5 ТВ емисија, 10 ТВ прилога и 10 текстова  за портал Форуминфо и буџетом од општине тражила 1 милон 467 хиљада 500 динара. По мишљењу стручне комисије део активности у сусрет обележавању осам векова манастира Милешеве погодан је за остваривање јавног интереса у јавном информисању, па је ТВ Форум доделила читавих 100 хиљада динара, која је ова средства одбила, не желећи да даје легитимитет спроведеном конкурсу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY