На путу ка ЕУ – Несанитарне депоније проблем Србије

На путу ка ЕУ – Несанитарне депоније проблем Србије

Проблем решавања одлагања отпада пре свега требало би да буде у фокусу локалних самоуправа, мишљења је заменица генералног секретара Европског покрета у Србији Дина Ракин. Такође, у том процесу не би требало занемарити и помоћ са националног нивоа.

Депонија коју ви имате утиче на сваком нивоу на здравље, останак људи, на развој целе локалне заједнице. Не ради се само о трошку, већ о инвестицији. Инвестиција локалне самоуправе би била да решава тај проблем јер жели да има квалитетније услове за живот својих грађана и да самим тим искористи средства из ИПА фондова – каже заменица генералног секретара Европског покрета у Србији Дина Ракин.
Дина Ракин, заменица генералног секретара Европског покрета у Србији

Иако је несанитарна депонија Стањевине у Пријепољу локални проблем, наша саговорница сматра да би решење требало да буде регионално.

Пошто се најчешће говори да је то локално питање, а реч је о изузетно скупим инвестицијама за локалне средине, обично се развијају пројекти регионалних депонија. Процењена вредност за регионалну депонију у овом крају је седам милиона евра, што је веома скуп захват – каже Дина Ракин и истиче да највећи део тих средстава долази из Европске Уније.

У Србију је од 2000. године из европских фондова уложено око 700 милиона евра у животну средину, а овај износ би могао да буде и већи да постоје пројекти из ове области.

Улога локалних власти би била да изналази средства да би се решавали ти проблеми. Дефинитивно питање отпада није нешто што само грађани могу да форсирају да би се проблем решавао, већ је реч о институционалној одлуци. Оно што је добар показатељ јесте оснивање Министарства заштите животне средине и изјава министра да они планирају да улажу у људске ресурсе у самом министартву, што би онда могло да резултира и преливањем добре праксе у локал, чиме ће се повећати и одговорност да се овај проблем решава, а не да се преноси на неког другог – закључује наша саговорница.

Дина Ракин додаје и да је предуслов за отварање поглавља постојање плана са роковима за остваривања европских стандарда, уз обезбеђивање финансијских механизама за њихову одрживост.


Подели на мрежама

Повезани чланци