Нема помака у решавању одлагања отпада –  ЈКП “Лим“ спреман да уради рекултивацију Стањевина након затварања

Нема помака у решавању одлагања отпада – ЈКП “Лим“ спреман да уради рекултивацију Стањевина након затварања

ЈКП „Лим“ одлаже отпад на несанитарну депонију Стањевине према решењу Општинске управе из 1999. године. Ово сметлиште је у функцији више од 40 година, а како је скоро 20 година једина локација за одлагање свих врста отпада из општине Пријепоље, капацитети су попуњени. У ЈКП „Лим“ већ скоро две године говоре да су Стањевине препуне и да места нема, али док чекају да из општинске управе добију решење о новој локацији, њихови камиони свакодневно на Стањевине одложе између 30 и 40 тона отпада.

Депонија је препуна. Сваки дан се изналази нека нова локација дуж те депоније да би се изручио отпад, а бар једном недељно транспортујемо земљу за пресипање да би дошли до тог неког простора за даље одлагање тог комуналног отпада. Обавестили смо и министартво и локалну самоуправу више пута да ту простора нема и имамо информацију да се интензивно ради на проналажењу друге локације за одлагања отпада – каже директор ЈКП „Лим“ Пријепоље Енис Мемишаховић.
Енис Мемишаховић, директор ЈКП „Лим“

Изградња трансфер станице у Струговима и наставак изградње регионалне депоније Бањица, који се помињу као решење проблема одлагања отпада, неизвесни су и вишегодишњи послови. За то време неопходно је наћи нову локацију за одлагање отпада, коју директор види у прибојској депонији Друглићи, јер је општина Пријепоље учесник у њеној изградњи.

Потребно је колико сутра прећи на неку нову локацију. Моје мишљење је да треба да возимо отпад на депонију Друглићи.

Директор ЈКП „Лим“ каже да разуме незадовољство грађана и грађанки наше општине,  нарочито мештана и мештанки Залуга, као и да је за трајно решење овог проблема неопходна помоћ државе.

Мислим да је дошло крајње време да се та локација напусти и мислим да ће се то десити врло брзо – каже наш саговорник.

Он истиче да ће, ако се Стањевине ускоро затворе, ЈКП „Лим“ радо урадити рекултивацију сметлишта иако је то скуп подухват. Главни пројекат санације, затварања и рекултивације  овог сметлишта још 2008. године  урадило је предузеће “ Велика Морава“ из Београда, јер се тада рачунало да ће се привести крају пројекат Регионалне депоније Бањица.

 


Подели на мрежама

Повезани чланци