У пријепољским средњим школама без нових образовних профила у наредној школској години

У пријепољским средњим школама без нових образовних профила у наредној школској години

Новим планом и програмом уписа за наредну школску годину предвиђено је укупно 320 места за ученике и ученице средњих школа у Пријепољу, а укупно 390 свршених осмака биће у ситуацији да конкурише за неко од тих места. Измене у односу на прошлу годину су релативно мале и до њих може  доћи једино у Пријепољској гимназији, уколико се усвоји захтев за увођење новог смера.

Према речима председника Актива директора средњих школа у Пријепољу Ермедина Дурана, Пријепољска гимназија ће и ове године уписати 90 ђака: 30 природно-математичког смера и 60 ђака друштвено-језичког смера. Предлог за увођење рачунарског смера у Гимназији предат је Министарству просвете и још увек се разматра.

У Техничкој и Економско-трговинској школи и ове године остаје исти број образовних профила као и прошле године, мада је потребе за хемијским техничарима изразио директор Елана Горан Секулић. Представници Кластера текстилаца Пријепоља Иван Љујић и Суанита Челебић, рекли су да им недостају млади образовани радници у области текстилне индустрије.

Општински план уписа за наредну годину први пут је потписао председник општине Драгољуб Зиндовић и то ће убудуће бити уобичајена пракса. Састанку су присуствовали представници Школске управе из Ужица, пријепољске Филијале Националне службе за запошљавање, привредници из Пријепоља… Од ове године у изради плана и програма укључени су и представници Регионалне привредне коморе Србије чији задатак је био да у сарадњи са послодавцима прикупе податке о потребним и дефицитарним кадровима, како би се убудуће, у складу са могућностима, радио план уписа који одсликава реалне потребе локалне средине.

Подели на мрежама

Повезани чланци