Европска комисија усвојила Стратегију ЕУ за Западни Балкан

Европска комисија усвојила Стратегију ЕУ за Западни Балкан

У Стратегији је оцењено да су Србија и Црна Гора највише напредовале на европском путу, али и да ће наставак преговора зависити од снажне политичке воље, постизања реалних и непрекидних реформи, као и коначних решења за спорове са суседима.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је да су људи и лидери западног Балкана направили јасан избор, а то је чланство у Европској унији. Не постављамо циљ, ни рок, али видимо 2025. годину као реалан датум за улазак Србије и Црне Горе у Европску унију, истакла је Могерини.

Јоханес Хан, европски комесар за преговоре о проширењу Фото: Европски парламент

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је да земље западног Балкана морају хитно да се суоче са кључним питањима, почевши од владавине права, борбе против корупције и организованог криминала. Такође, неопходно је унапредити економске реформе и смањење високе незапослености. Нагласио је да све земље морају још више радити на помирењу и осигурању добрих суседских односа.

Улазак ће зависити од ситуације у свакој земљи појединачно, мораће да испоштују различите услове да би могле да постану пуноправне чланице, рекао је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Посланици Европског парламента поздравили су усвајање стратегије за проширење Европске уније на земље западног Балкана, али су упозорили да тај процес највише зависи од самих држава тог региона.

У расправи је оцењено да Србија мора више да ради на владавини права и слободи медија, као и на поштовању права мањина, као што је ЛГБТ популација. Белгијски посланик Пол Танг је рекао да га у Србији забрињава стање медијских слобода, напади на ЛГБТ особе и односи са Косовом, оценивши да чак и земља која је највише напредовала има још много тога да уради.


Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *