До друштва једнаких могућности и родне равноправности кроз едукацију младих

До друштва једнаких могућности и родне равноправности кроз едукацију младих

Усвајањем међународног оквира и установљених принципа родне равноправности, Република Србија је укључила политику родне равноправности као једну од приоритетних области структурних реформи и јавних политика. Спровођење закона, деловање организација цивилног друштва и едукација младих предуслови су за остваривање родне равноправности.

Национална стратегија за младе у једном делу који се тиче основних питања и принципа има и питање родне равноправности и посебно промовише унапређење положаја младих жена. Млади су осетљива група, али ако посматрамо младе жене као мајке, младе жене на селу, младе жене које су припаднице различитих националности то свакако чини да оне буду још осетљивије, да друштвени контекст буде немилосрднији према њима. Иако су данас млади изложени друштвеним мрежама, које би требало да имају велики ефекат и утичу на промену свести, ставови младих о родној равноправности нису промењени – каже Невена Николић, координаторка програма за младе Београдског центра за људска права.
Невена Николић, координаторка програма за младе Београдског центра за људска права

Истраживања показују да су млади веома активни на друштвеним мрежама и да је то сфера у којој је најлакше радити са њима.

Да бисте пришли до младих, морате да знате одређене комуникационе стратегије, то мора да буде брзо, да порука буде јасна и да остави неки утисак. Ако није фотографија, као да ништа нисте ни рекли. Зато је важно да искористимо друштвене мреже, које су добар ресурс јер су доступне младима, а у циљу промоције родне равноправности. Битно је младима објаснити шта су стереотипи, разговарати да ли жене и мушкарци живе исто у 21. веку – сматра Николић и додаје да је њено мишљење да су проблеми исти, само је контекст промењен.

Најбољи начин да се млади едукују о родној равноправности јесу радионице, семинари, тренинзи…

Шта су стереотипи, шта су предрасуде, да ли их млади препознају у свом окружењу? Колико вицеви могу допринети ширењу стереотипа, ако се он, на неодговарајући начин бави питањем положаја жена, онда какву поруку шаљемо младој особи – само су нека од питања која истиче наша саговорница.

Улога младих, који су носиоци промена, изузетно је значајна  у стварању родно равноправнијег друштва. Друштво једнаких могућности за све један је од услова који Србија мора да испуни на свом путу ка чланству у Европској  унији.

 


Подели на мрежама

Повезани чланци