Још једна обавезна вакцина за децу рођену од почетка ове године

Још једна обавезна вакцина за децу рођену од почетка ове године

Републички фонд за здравствено осигурање обезбедио је бесплатну вакцину која ће децу штитити од упале ува, менингитиса, сепсе и бронхитиса. Прве испоруке ове вакцине у Пријепољу се очекују ускоро.


Уз постојећих 10 обавезних, ова једанаеста вакцина штитиће децу од болести које узрокује бактерија стрептококус пнеумониа. Како каже специјалисткиња педијатрије Зорица Грбовић, вакцина је потпуно сигурна и безбедна и помоћи ће да деца мање обољевају од широког спектра инфекција проузрокованих овом бактеријом.

Најчешће доводе до упале ушију и плућа које су праћене високом температуром и знатно ремете здравствено стање наше најмлађе популације. Увидели смо да је неопходно да се уведе вакцина против ове бактерије и она улази у обавезан вакцинални календар од 1. марта 2018. године – каже специјалисткиња педијатрије др. Зорица Грбовић.

Давање ове вакцине биће усклађено са већ постојећим вакцинама које спадају у обавезни вакцинални календар.

Са вакцинацијом се креће са два и по месеца и обично су то три дозе у првој години, док се у другој години ради ревакцинација као и код других вакцина – истиче докторка Грбовић.

Када су у питању нежељени ефекти докторка каже да се ова вакцина не разликује много од претходних обавезних вакцина, а да се појединачно могу јавити благи оток, црвенило или болно место што је уобичајено за све вакцине.

Према речима докторке Грбовић, из Завода за јавно здравље  Ужица нису прецизирали датум испоруке  првих доза ове вакцине у Пријепоље, већ најавили да се очекује ускоро.

Деца рођена пре 1. јануара 2018. године вакцину против пнеумококних болести и даље ће примати само на основу клиничких индикација и по препоруци изабраног педијатра као што је рађено и до сада, каже докторка Грбовић.

Од пнеумококних болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

Подели на мрежама

Повезани чланци