Средњошколци: Ко ће решити проблеме нас младих ако не ми сами

Средњошколци: Ко ће решити проблеме нас младих ако не ми сами

Кроз разговор о проблемима и потребама младих, пријепољски средњошколци су изнели своје идеје за решавање кључних проблема у областима образовања, активизма и организације слободног времена. Истакли су и значај укључивања у процесе доношења одлука, рад ђачких парламената и Канцеларије за младе.

Ученица Економско-трговинске школе Илда Даутовић каже да је на радионицама доста тога научила, а ученик Пријепољске гимназије Мирзад Тахировић да се млади морају укључити у процесе одлучивања.

Ко ће други ако не ми млади утицати на процесе доношења одлука? Млади се морају укључити како би се нашој држави представили наши проблеми – истиче Мирзад.

Невена Малешић додаје да млади сумњају да ће њихово мишљење бити прихваћено и боје се да ће их вршњаци исмевати, па због тога се тешко одлучују да буду друштвено активни, изнесу своје мишљење и укључе се у рад КЗМ, учествују на уличним акцијама и сл.

Тренерица на радионици Снежана Јаковљевић истиче да је радионица и прилика да млади кажу неке своје проблеме, а да им се за то можда и ретко пружа прилика.
Окупили смо се како би млади за све те проблеме сами предложили нека решења, да разумеју ко им могу бити партнери у промени коју желе да постигну, а шта им могу бити препреке и како те препреке могу да превазиђу – истиче она.

Средњошколке и средњошколци су се упознали са основним садржајем нацрта Локалног акционог плана за младе, а посебно са улогом коју би имао Савет за младе.

Aдмир Вељовић

Локални акциони план предвиђа формирање механизма спровођења који се зове Савет за младе. То је представничко тело, састављено од појединаца, удружења, правних лица из бизнис сектора, школа – свих актера који су нужни за доношење одлука – каже координатор процеса израде ЛАП за младе Адмир Вељовић.

Радионици су присуствовале и представнице Канцеларије за младе и Дивац омладинског фонда, који су ђацима предочили могућности за активан допринос својим заједницама.

Заједничкој радионици, у оквиру пројекта Млади активни грађани локалне заједнице, претходиле су радионице у све три пријепољске средње школе, у циљу подизања свести младих о значају њихове партципације у просецима доношења одлука у локалној самоуправи.

Пројекат спроводи Форум жена Пријепоља и ТВ Форум, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији.


Подели на мрежама

Повезани чланци