Светски дан позоришта: Култура у Пријепољу кошта!

Светски дан позоришта: Култура у Пријепољу кошта!

У малим градовима, попут Пријепоља, установе културе су незадовољне посетом позоришним представама, а публика понудом репертоара. И једни и други су у праву и упућени су једни на друге. Да ли је опште сиромаштво и институција културе и грађана и грађанки узрок овом стању?

Култура кошта пуно, али ми са ово мало пара које имамо трудимо се да сачувамо паре тамо где је могуће сачувати да би уложили у културу – каже директор Дома културе Радослав Коругић.

Колико младих је укључено у позоришни ансамбл Дома културе данас и колико су мотивисни да се баве културом?

Велики број деце учествује на аудицијама и самој припреми позоришних представа. Велика ствар је код нас била када се на једној аудицији пријавило преко педесеторо деце – истакоао је уредник позоришног и филмског програма у Дому културе Василије Мићовић.

У време када се и професионална позоришта боре да допру до публике, покушавају да мотивишу људе да дођу и погледају добру представу, аматерска позоришта се, такође, труде да привуку публику и налазе начине да  својим представама заинтересују своје суграђане и суграђанке.

Покушавамо на више начина да привучемо гледаоце у позориште. Мислим да је најбољи начин, бар када се ради о омладини, преко школа и ту покушавамо преко директора и  наставника школа да анимирамо децу – додаје Коругић.

Посећеност позоришних представа уопште је веома мала, посебно аматерских позоришта што не значи да се у њима не могу погледати добре представе. За квалитет представе пресудан је финансијски моменат.

Са већом финансијском подлогом могли би да припремамо јаче представе, док се овако сналазимо са оним што имамо и радимо такве позоришне представе – каже Мићовић.

Пријепољска сцена Дома културе има све услове да угости и представе професионалних позоришта. Пријепољска публика то заслужује. Али за то је потребно издвојити минимум 3 000 евра по представи, каже директор Дома културе.

Подели на мрежама

Повезани чланци