Пријепољске основне школе уписаће ове године 316 првака

Пријепољске основне школе уписаће ове године 316 првака

Према Закону о основама система образовања и васпитања у први разред се уписује свако дете које до почетка школске године има најмање 6,5, а највише 7,5 година.

У радној 2017./2018. години у ПУ „Миша Цвијовић“ уписано је укупно 316 деце распоређених у 15 васпитних група. То је и број будућих првака за целу општину Пријепоље – каже секретарка ПУ „Миша Цвијовић“ Јелена Човић.

Упис се врши код секретара школе сваким радним даном. Том приликом се заказује термин за тестирање детета, које ће обавити школски педагог и психолог.

Јелена Човић, секретарка ПУ „Миша Цвијовић“
Да би се дете уписало у први разред потребан је извод из матичне књиге рођених, уверење од доктора да је дете способно за полазак у први разред и уверење о завршеном припремном предшколском програму – додаје Јелена Човић.                                      

На основу теста и разговора са родитељима утврђује се интелектуална, социјална и емоционална зрелост детета за полазак у школу.

Годишњим планом рада установе предвиђене су активности везане за децу предшколског узраста и сматрамо да су деца заједно са својим васпитачицама успели да савладају предвиђене планове  везане за припремни предшколски програм – сматра секретарка ПУ „Миша Цвијовић“.

Будући прваци су се током боравка у предшколској установи упознали са делом градива које их очекује у првом разреду. Углавном се радују поласку у школу јер ће упознати нове другаре и научити да читају и пишу.

Упис и тестирање деце за полазак у први разред основне школе за школску 2018./2019. годину трајаће до 31. маја, у изузетним случајевима и до 31. августа 2018. године. Будуће прваке у првом разреду очекује седам обавезних и два изборна предмета.

Подели на мрежама

Повезани чланци