Бесплатно у бању са пензијом до 24 980 динара

Бесплатно у бању са пензијом до 24 980 динара

Право на бесплатно бањско лечење имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија из категорија запослених, самосталних делатности и пољопривредника, који осим пензије која је нижа од утврђеног износа, немају друга примања. Пријаве се подносе у Удружењу пензионера Пријепоља, а приликом подношења захтева прилаже се неопходна документација.

Мирко Остојић, председник Удружења пензионера Пријепоља
Од докумената потребан је пензиони чек од јануара, фебруара или марта 2018. године, затим медицинска документација од чега се лечи, мада та документација не утиче много на висину бодова. Уколико је пензионер корисник иностране пензије потребно је да има доказ о висини иностране пензије на месечном нивоу који се сабира са оствареном пензијом у Србији, а да збир те две пензије не прелази 24 980 динара. Осим тога потребна је и лична карта на увид, а ко прима туђу помоћ и негу неопходно је да достави документацију о томе – каже председник Удружења пензионера Пријепоља Мирко Остојић.

Пријаве за бесплатно бањско лечење подносе се до 13. априла, а чланство у Удружењу пензионера није услов за коришћење овог права. Одлуку о томе који пензионери и пензионерке испуњавају услов за бесплатно бањску рехабилитацију доноси надлежна комисија.

О томе одлучује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање. Ми само прикупљамо податке и шаљемо их даље. Овде код нас постојаће једна комисија од три члана у чији састав улазе један пензионер са старосном пензијом, један са породичном и један са инвалидском пензијом. Они потписују документацију и шаљемо је ПИО Фонду и они одлучују о томе. Ми само прикупљамо и обрађујемо те податке, не одлучујемо ништа – истиче Мирко Остојић.

Наш саговорник позива све заинтересоване  да се пријаве на време, да не чекају задњи тренутак, јер Удружење пензионера неће радити за време Васкршњих празника. Прошле године за бесплатну рахабилитацију у бањама Србије пријавило се 316 пријепољских пензионера, а то право искористило је њих 60. Коначне ранг листе требало би да буду истакнуте крајем априла, а први корисници могли би да оду у неку од бања већ средином прoлећа.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци