Вакцине против пнеумококних болести стигле у Дом здравља Пријепоље

Вакцине против пнеумококних болести стигле у Дом здравља Пријепоље

Након што је неколико пута одлаган почетак имунизације, од 2. априла ова вакцина постала је део обавезног вакциналног календара. Како нам је рекла начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце докторка Зорица Грбовић, у пријепољски Дом здравља стигла је прва испорука од 80 доза нове вакцине, тако да вакцинација може почети за сву децу која су испунила услов, али ће родитељи благовремено бити обавештени.

Са вакцинацијом се креће са два и по месеца и обично су то три дозе у првој години, док се у другој години ради ревакцинација као и код других вакцина, истакла је докторка Грбовић. Даваће се паралелно са другим вакцинама, због чега се календар вакцинације неће реметити.

Уз постојећих 10 обавезних, ова једанаеста вакцина штитиће децу од болести које узрокује бактерија стрептококус пнеумониа, а то су најчешће упала ува, менингитис, сепса и бронхитис. Ова вакцина у свету је обавезна већ десет година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, односно само за поједине случајеве болесне деце. Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци