53 ђака Економско – трговинске школе учествује у програму ПИСА тестирања

53 ђака Економско – трговинске школе учествује у програму ПИСА тестирања

Међу 222 школе и око 8 000 ђака у Србији обухваћених програмом ПИСА ове године нашли су се и ђаци Економско-трговинске школе у Пријепољу. ПИСА истраживање је међународни програм за процену способности ученика које се организује и реализује у преко 80 земаља широм света.

Генерално, част је што смо ми једина школа из Пријепоља која учествује у овом истраживању, а са друге стране је и велика обавеза и одговорност, јер желимо да све протекне у најбољем реду. Ми смо прво добили критеријуме по којима ћемо бирати ученике. Први критеријум је био да су ученици првог и другог разреда средње школе. Други критеријум је био да су ти ученици рођени од 1. јануара до 31. децембра 2002. године. Укупно је таквих ученика било 119, ми смо их послали лицима која су задужена за ПИСА истраживање и од њих смо добили повратну информацију да је из наше школе, методом случајног узорка, изабрано 53 ученика и ученице – каже педагошкиња у Економско-трговинској школи Алиса Рондић.

Узорком су обухваћене гимназије, средње стручне школе, мањи број основних школа, државне и приватне школе из различитих региона. Сам процес истраживања, када је реч о ученицима и ученицама траје 3 сата и 50 минута и обухвата неколико тестова.

Алиса Рондић, педагошкиња у Економско – трговинској школи
Прво двочасовно електронско тестирање обухвата тестове који су везани за читање, науку, математику и опште компетенције. Након тога ђаци попуњавају неколико упитника који се односе на финансијску писменост, информационе и комуникационе технологије, а ту су и упитници о њиховим плановима за будућност и упитник о добробити ученика, који се односи на перцепцију ученика о томе какав је однос професора и школа према њима – истиче Алиса Рондић.

Тестирање се у потпуности спроводи електронски, што захтева одговарајуће услове, пре свега обезбеђивање довољног броја рачунара, који ће омогућити испитивање великог броја ђака у кратком периоду.

Наша школа има три кабинета која су у потпуности опремљена рачунарима и они су функционални, јер наши ђаци свакодневно раде на тим рачунарима кроз обавезне наставне предмете. Кабинети су потпуно припремљени и спремни за тестирање које ће се обаљати у нашој школи – додаје педагошкиња у Економско – трговинској школи.

Након спровођења ПИСА теста стручни сарадници, који су ангажовани на самом истраживању, подносе извештај о том Резултати ће званично бити објављени у децембру 2019. године, а објавиће их Организација за економску сарадњу и развој за свих 80 земаља које учествују у истраживању.

Подели на мрежама

Повезани чланци