Отварање рачунарског смера у Пријепољској гимназији зависи од броја оних који положе пријемни испит

Отварање рачунарског смера у Пријепољској гимназији зависи од броја оних који положе пријемни испит

Развој ИТ сектора, који је дефицитаран у Србији, један је од приоритета Владе Србије, а један од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада јесте и формирање рачунарских и информатичких одељења. Пријепољска гимназија је међу 68 гимназија у Србији које су изразиле жељу за отварањем  одељења рачунарског смера.

Војислав Чабаркапа, директор Пријепољске гимназије
Министарство просвете, односно Министар, одобравају формирање одељења ученика са посебним способностима за информатику у школама које испуњавају услове у погледу простора, опреме и кадрова. Да ли ће такво одељење бити формирано то зависи од броја заинтересованих кандидата, односно од броја ученика који положе пријемни испит. Пријемни испит се полаже из математике, пре завршног испита. Ја очекујем да овде буде интересовања и из суседних општина: Прибоја, Нове Вароши и Сјенице. Зависно од броја ученика који би се на време пријавили онда би у нашој школи била организована припремна настава од стране наших професора математике, највероватније суботом и недељом и то би било бесплатно. За полагање таквог пријемног испита потребно је да ученици припремају задатке средњег и напредног нивоа – каже директор Пријепољске гимназије Војислав Чабаркапа.

За ученике и ученице заинтересоване да своје школовање наставе на овом смеру у Пријепољској гимназији, пријемни испист одржаће се 3. јуна у 10 сати у Ужичкој гимназији, а пријављивање траје до 14. маја, до када школе морају да предају спискове ученика Министарству просвете.

Ученици се могу пријавити у школи, код директора, секретара или педагога, али и на сајту школе где могу преузети образац за пријаву. Ипак би било пожељно да дођу у школу и попуне пријаву, да би ми могли да планирамо број кандидата и  да би могао да се организује пријемни испит – истиче наш саговорник.

Према речима Чабаркапе, Пријепољска гимназија  просторно,опремом и кадаровима за почетак испуњава услове за отварање овог специјализованог одељења. Истиче и да, када је у питању отварање рачунарског смера, Пријепољска гимназија има пуну подршку МДГ компаније, која нуди стручну праксу, стипендије за најбоље ученике и могућност запослења.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци