Број пожара је смањен за 37 одсто у односу на исти период прошле године

Број пожара је смањен за 37 одсто у односу на исти период прошле године

Сваког пролећа периоде лепог и сунчаног времена већина наших суграђана користи за чишћење дворишта, ливада и малињака. Ипак, због несавесног понашања појединаца, као и неодговорног поступања на излетиштима и бацањем запаљивих материјала, сваке године забележи се велики број пожара, који често поприме и огромне размере.

На територији које покрива Одељење за ванредне ситуације Пријепоље, укупан број пожара у периоду марта и прве половине априла износи 65. Сви пожари су углавном на отвореном простору. Узрок тих пожара је углавном чишћење сеоских имања. Том приликом пожари су се проширили на веће површине утрина, пашњака, па чак и комплекса шума – каже командир Ватрогасно-спасилачке јединице у Пријепољу Вујадин Ковачевић и додаје да од већих пожара у протеклом периоду треба издвојити пожаре у Мушковини, Гурдићима и Мрчковини.

Према речима Ковачевића у већини случајева узрок пожара био је људски немар и непажња, а на сву срећу није било људских жртава. Спаљивање стрњишта, корова и осталог отпада биљног порекла изричито је забрањено и регулисано законом.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање суве траве и ниског растиња на отвореном простору. Против лица која буду вршила такво спаљивање предузимаће се законом предвиђене мере, а Законом о заштити од пожара предвиђена је казна у износу од 10 000 динара. То је у случајевима када није угрожена имовина у већем обиму и када нису угрожени људски животи, односно нема повређених и погинулих лица. У свим осталим случајевима поднеће се одговарајуће кривичне пријаве против учинилаца – истиче шеф одсека за превентивну заштиту у  Одељењу за ванредне ситуације у Пријепољу Милан Млађеновић и овом приликом апелује на све грађане да се суздрже од спаљивања на отвореном простору поготово из разлога што вегетација још увек није у пуном обиму, па из тог разлога постоји опасност по имовину и људске животе.

У истом периоду прошле године на територији три општине које покрива Одељење за ванредне ситуације у Пријепољу регистрована су 103 пожара, ове године 37 одсто мање. Tо је, према речима нашег саговорника, резултат како релативно кишовитог пролећа тако и више десетина поднетих прекршајних налога против несавесних грађана  у 2017. години.

Подели на мрежама

Повезани чланци