Јавна трибина о заштити животне средине: Несанитарне депоније су наша срамота

Јавна трибина о заштити животне средине: Несанитарне депоније су наша срамота

Највише пажње посвећено је несанитарној депонији Стањевине, која је већ скоро две деценије једини простор за одлагање комуналног отпада у општини Пријепоље. Присутни су истакли како је урађено много студија и донето више стратегија, али да конкретно ништа није урађено.

Ово је стварно ружна слика за све нас. Мрдните само мало ван Србије и видећете како људи чувају своју природу и како се труде да та зелена површина стварно буде зелена – рекла је председница Еколошког покрета „Лим“ из Прибоја Јасминка Диздаревић.
Фото: Далиборка Малешић

Стана Брашанац је апеловала на општинску власт да реши проблем што је пре могуће, уз констатацију да се сваки пут када улази или излази из Пријепоља стиди и окреће главу. Ђорђе Веруовић је проблем видео у одлагању отпада из пословних објеката и домаћинстава у исте контејнере, што је оценио као апсурд.

Нема решења овог проблема док грађани не изврше притисак на власт. Без грађанске иницијативе нема решавања – категоричан је био Слободан Гојковић.
Фото: Далиборка Малешић

Представници власти кажу да за непуне две године колико им траје мандат није било могуће решити један од највећих вишедеценијских проблема. Истичу да се упоредо ради на изградњи трансфер станице у Струговима, као и на наставку улагања у изградњу регионалне депоније Бањица, као и на тражењу тренутног решења за препуне Стањевине.

Решење није у вожењу смећа у Ужице. Не постоји математичар који би израчунао колико би то коштало, а да буде прихватљиво грађанима Пријепоља – рекао је члан Општинског већа Милан Гачевић и додао да ЈКП „Лим“ нема услове за то, као и да у Дубоком не прихватају сиров отпад.

Гачевић је истакао и да није тачно да од Стругова нема ништа јер тек треба да се види шта ће бити.

Воља постоји, локација постоји, да видимо како да испоштујемо људе који ту живе, невладин сектор, али морамо да имамо дозволу – каже одборник Странке правде и помирења Самир Тандир и закључује да је краткотрајно решење проблема одлагања отпада у одвожењу у Прибој, али да за то не постоји сагласност председника општине Прибој.
Фото: Далиборка Малешић

Бивши члан Општинског већа задужен за екологију Мерсид Мекић је рекао да је још 2012. године за изградњу трансфер станице као најпогоднија оцењена локација у Дренови, за коју је била добијена сагласност од државе и обећан кредит од Владе, али да због недостатка храбрости и воље на локалу, ништа није урађено.

Сви присутни сложили су се да се мора радити на повећању свести код људи о значају очувања заштите животне средине.

Председник Планинарског клуба „Камена Гора“ Драган Петрић је истакао да смо у поређењу са суседним општинама једну степеницу изнад када је еколошка свет у питању, али да свакако може боље. Петрић је указао и на велики значај едукације од вртића и школе.

Како се 2019. године обележава јубилеј манастира Милешеве, на крају трибине дато је и обећање…

Гарантујем ја грађанима општине Пријепоље да ће Стањевине бити саниране пре прославе 800 година манастира Милешева – обећао је Милан Гачевић.

На јавној трибини, коју су организовали Форум жена Пријепоља и ТВ Форум, уз подршку Београдске отворене школе, било је речи и о финансијским проблемима у  ЈКП „Лим“, великом броју дивљих депонија, као и о прописима и захтевима Европске уније које Србија као држава мора да испуни на свом европском путу.


Подели на мрежама

Повезани чланци