Агенцијa за безбедност саобраћаја: У Пријепољу ненаменски трошен новац од наплаћених казни у саобраћају

Агенцијa за безбедност саобраћаја: У Пријепољу ненаменски трошен новац од наплаћених казни у саобраћају

Састанак је био посвећен раду општинског тела за координацију безбедности саобраћаја, његовим будућим активностима и обавезама. Како је наведено у Анализи рада локалних савета Агенције за безбедност саобраћаја, ово тело је у Пријепољу основано 2013. године. Важни субјекти за ово питање су саобраћајна полиција, образовно васпитне установе, Дом здравља, ауто школе, медији, а једна од активности Агенције јесте координација и рад са локалним телима.

Тридесет одсто од наплаћених новчаних казни иде преко локалне самоуправе за унапређење безбедности саобраћаја. У општини Пријепоље то је просечно око 12 милиона динара – каже начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције за безбедност саобраћаја  Душко Пешић.
Фото: Далиборка Малешић

На наше питање на који начин су у општинској управи у Пријепољу трошена ова средства Пешић каже да су имали увид у програм трошења новца и да нису задовољни јер је финансирана инфраструктура, чије је финансирање било предвиђено  буџетом.

Неопходно је да се улаже у изградњу сигурних зона при школама, тротоара, заштитних ограда, да се спречи паркирање у близини школа и да се тако обезбеди сигурност деце – објашњава Пешић и истиче да се средства могу определити за едукативне активности, као и на израду стратешких докумената на локалном нивоу.

Идеја је да Агенција за безбедност саобраћаја  унапреди квалитет рада општинског Тела за координацију безбедности саобраћаја, које би требало да прати рад Агенције и спроводи  њене активности на локалу и препозна угрожене групе и на основу тога креира своје активности. Превентивно деловање кроз едукацију једна је од примарних активности Агенције и општинског тела за безбедност саобраћаја. У том циљу је данас је одржана представа „Пажљивко“ за све ђаке првог разреда основне школе, како би се упознали са основним саобраћајним правилима.

Фото: Далиборка Малешић

Према подацима  Агенције за безбедност саобраћаја у периоду од 2012. до 2016. године у општини Пријепоље је регистровано 540 саобраћајних незгода, од чега је 230 са настрадалим лицима. Током ове четири године погинуло је 17 особа, док је повређено 348 лица. У саобраћајним незгодама најчешће страдају возачи и путници путничких аутомобила и то из старосне групе између 46 и 64 године.

Подели на мрежама

Повезани чланци