Нерадно за празник рада – Првомајски уранак на пријепољским излетиштима

Нерадно за празник рада – Првомајски уранак на пријепољским излетиштима

Као одговор на борбу чикашких радника за осмосатно радно време, уследила је репресија, а исход сукоба је смртна пресуда за седморицу синдикалних активиста. На другом конгресу Радничке интернационале 1890. године одлучено је да се 1. маја у целом свету одржавају масовне манифестације, демонстрације и штрајкови, као један од видова класне борбе. Данас о правима радника и борби за истинске вредности радничког покрета, скоро да нема помена, а обележавање празника рада свело се на првомајски уранак и боравак у природи. Нерадне дане многи наши суграђани и суграђанке провешће у неком од пријепољских излетишта и села.

Надлежни апелују на све посетиоце пријепољских излетишта и села, да чувају природу.

Координатор Споменика природе Слапови Сопотнице Драган Петрић каже да су најбројнији гости Сопотнице 1. маја породице са децом. Апелује на све посетиоце пријепољских излетишта да током боравка у природи воде рачуна о њеном очувању.

Драган Петрић, координатор Споменика природе Слапови Сопотнице (Фото: ТВ Форум)
И ова година нека буде у знаку пароле „Нека буде чисто“. Као локал патриота, позивам суграђане у сва заштићена подручја: Камену Гору, Јадовник – Озрен и кањон реке Милешевке. Било би лепо да се понашамо у складу са природом  и да је сачувамо од нас самих – каже Петрић уз закључак да боравак у природи не значи само аутомобилом доћи до излетишта и преседети цео дан уз храну и пиће, већ да обавезно треба прошетати.

Док еколози апелују да се природа сачува и очисти смеће за собом, припадници ватрогасно –спасилачке јединице саветују да се не пали ватра на отвореном простору, како не би дошло до пожара.

 

Подели на мрежама

Повезани чланци