Књижевник Енес Халиловић: Зачуђеност над животом у стилу Блохове филозофије

Књижевник Енес Халиловић: Зачуђеност над животом у стилу Блохове филозофије

Вишеструко награђивани књижевник из Новог Пазара Енес Халиловић У Дому културе у среду је промовисао два нова дела: роман „Ако дуго гледаш у понор“ и  „Чудна књига“ кратких проза. О стваралаштву једног од најнаграђиванијих  књижевника, професорка Филолошког факултета у Београду и књижевна критичарка  др Ана Стишовић- Миловановић, је рекла:

др Ана Стишовић - Миловановић
др Ана Стишовић – Миловановић
Енес Халиловић је писац моредног сензибилитета, модерног језичког израза, али у његовом књижевном делу постоји нешто исконско, нешто древно, нешто архетипско, а та вредност је запараво оно што Енес Халиловић препознаје као универзално, опште људско или свевремено.

Бројним књижевним наградама која су потврда вредности дела Енеса Халиловића, придодата је и награда  „Стеван Сремац“ за роман „Ако дуго гледаш у понор“ , о коме аутор каже:

Енес Халиловић, аутор
То је роман о односу теорије и праксе, о односу филозофије и животног искуства. То је прича која се догађа 90-тих година прошлог века у Новом Пазару, главна јунакиња је једна обична девојка која се пробија кроз живот, проблеме, транзицију, кризу, породичне недаће…То је и сведочанство о овим људима и овом крају.

Промотерка Ана Стишовић- Миловановић истиче универзалност овог романа:

То је роман који се бави темом савременог доба, који говори управо о недобу које смо сви скупа прошли у једном граду али и сваком другом граду. То је роман  о судбини жене, не само једног доба и једног града, већ судбини сваке жене која се мора борити за идентитет.

Магијом речи плени читаоце и „ Чудна књига“ која садржи деведесетак кратких прича.

Кроз приче се провлачи појам чудно-чудновато, нешто што зачуђује мене као уметника, у духу Блохове филозофије“, наводи аутор а промотерка  истиче да „Чудна књига“ не носи случајно тај наслов, јер је она зачуђеност над животом и над свим оним што феномен живота може бити.

Дела Енеса Халиловића, аутора 5 збирки песама, два романа , три збирки  прича … преведана су на 17 језика и заступљена у бројним песничким и прозним антологијама у земљи и иностранству.

Подели на мрежама

Повезани чланци