Шта све завршава у контејнерима?

Шта све завршава у контејнерима?

Грађевински шут, пољопривредни отпад, камење, пластика… само су део отпада који су несавесни грађани донели и оставили у насељу Виноград, поред контејнера. Ово је карактеристична слика сваке локације на којој су постављени контејнери, каже руководилац радне јединице Комунални објекти у ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић.

Џевад Бегановић, руководилац РЈ Комунални објекти ЈКП „Лим“
Контејнери су предвиђени за одлагање комуналног отпада у који спада папир, картон, стакло…оно што иде директно из домаћинстава. Грађевински шут има свој пут, има своју депонију где би требало да се одлаже. Одношење овог отпада није наша надлежност, али кад ми то не бисмо учинили овде, али и на 50 других локација у граду, створило би се ругло  – објашњава Бегановић и додаје да ће у току дана доћи грађевинска машина и два камиона да рашчисте овај простор, али да ће за неколико дана стање поново бити исто.

Проблем у приградским насељима, као што су Велика Жупа,Сељашница, Бродарево, представља баштенски отпад који завршава тамо где му место није.

Баштенски отпад не би смео да дође у контејнере ни на депонију. Зна се како се раније радило, скупи се на крај врта и наредне године се добије хумус. А сад помодарство. Хоћемо све што имамо да уништимо – каже Бегановић уз податак да тренутно у функцији није око 200 контејнера који су потпуно уништени.

Свакодневно радници комуналног предузећа на несанитарну депонију Стањевине одложе између 30 и 40 тона отпада.

Према проценама Европске уније, максимална запремина контејнера је око 120 килограма. У нашим има у просеку од 600 до 1.000 килограма, чак се дешава да наши камиони не могу да подигну контејнер – прича наш саговорник уз напомену да је цена једног контејнера око 40.000 динара.

Услугу одношења смећа коју пружа  ЈКП „Лим“ у Пријепољу користи око 8.000 корисника. Наш саговорник каже да би, упркос бројним потешкоћама у раду, много боље функционисали када би се грађани савесније понашали и поштовали комунална правила. Ако су контејнери предвиђени за комунални отпад, ред би био да се само он у њих и одлаже.


 

Подели на мрежама

Повезани чланци