Бајрам намаз први пут клањан у џамији у Ивању

Бајрам намаз први пут клањан у џамији у Ивању

Исламски центар у Ивању пројектовао је Алија Иглица, а својим унутрашњим и спољним изгледом, као и површином од око 560 квадрата, ово грађевинско здање се издваја у односу на постојеће џамије у пријепољској општини.

Пре месец дана смо добили дозволу за пуштање у рад овог верског објекта од реиса из Новог Пазара. Објекат је за време Рамазана био у функцији, а ми смо као Одбор одлучили да људима сугеришемо да је ово исламски центар за све Бошњаке који желе да дођу. Нема подела ни по исламским заједницама, ни по некаквим партијским линијама – овде су сви добродошли. Надам се да ћемо за једно месец дана објекат свечано отворити, да ће бити урађена и фасада и том приликом ћемо нешто више рећи и о донаторима – истиче Осман Ћатић, председник Одбора за изградњу џамије.

До сада је за изградњу овог исламског центра потрошено око 250 000 евра, а процене су да су донација грађана и привредника из Пријепоља и дијаспоре у материјалу и џамијским елементима отприлике исте вредности. Ћатић наглашава да је изградња финансирана у великом делу из буџета републике Србије, а да је држава обезбедила и повраћај ПДВ-а.

Објекат је заиста импозантан. Највећи је клањачки део у коме намаз може обавити око 300 верника. Ми смо поред тога урадили и вртић, абдестхану, гасулхану, а центар ће имати и библиотеку и кухињу. Још увек све није завршено, није приведено намени. Посебно око вртића има посла, али ипак, сви су радови већ при крају. Овај исламски центар није само највећи у Пријепољу, већ можда и у целом Санџаку – каже Ирфан Рондић, члан Одбора за изградњу џамије.

Рондић истиче да је међу донаторима за изградњу било и немуслимана, као и да је велики број верника и верница током Рамазана клањао у овој џамији. Каже да је прошлог петка на џуми било близу 300 клањача, а да је на теравије у просеку долазило између 50 и 150 верника и верница.

Иако је џамија отворена и ентеријер дела за клањање раскошно уређен, неопходно је још доста радова како би исламски центар заблистао пуним сјајем.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци