Око 80% грађе Завичајног одељења библиотеке Вук Караџић у Пријепољу доступно на Интернету

Око 80% грађе Завичајног одељења библиотеке Вук Караџић у Пријепољу доступно на Интернету

Завичајна одељења сакупљају и чувају грађу која сведочи о прошлим временима, о људима и догађајима, обичајима и културном наслеђу једног подручја.

Завичајна баштина се састоји од књига, новина и периодике која настаје на том простору, од ситне библиотечке грађе, значки, фотографија, разгледница, налепница, плаката, смртовница, урбанистичких планова.

Завичајни фондови обједињују музејски, архивски и библиотечки приступ, а захваљујући дигитализацији, око 80% писане грађе завичајног фонда сада је доступно на сајту библиотеке, односно око 1400 наслова на више од 40 000 страна.

Дигитализовали смо, односно подигли на платформу три деценије листа Полимље, а што ви сада све можете да читате из својих кућа. Ту су и репрезентативни узорци фотографија, ретки примерци с краја 19. века, наравно књига и друге периодике. У нашем Завичајном одељењу се може наћи и грађа о Прибоју, Новој Вароши, Пљевима и Бијелом Пољу, пре свега захваљујући ИПА пројекту прекограничне сарадње – каже Хадија Џигал Кријешторац из Завичајног фонда Библиотеке „Вук Караџић“.

Процесу дигитализације су претходиле набавка опреме и едукација.

Осим што смо завичајну грађу учинили доступном, дигитализацијом смо и сачували ту грађу – листањем она може да се оштети, затим тај садржај добија нову научну и образовну функцију за особе које се баве неким проучавањем или писањем научних радова иром света, да афирмишемо своју локалну средину и ствараоце – истиче Хадија.

Поред прикупљања грађе, њене каталогизације и дигитализације, Завичајно одељење пријепољске библиотеке често организује и округле столове на којима размењује своја сазнања са колегама из региона, представља дела истакнутих Пријепољаца и објављује чланке у стручним и научним часописима.

Више у видео прилогу:

 

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *