Депонија Бањица решење за отпад из Сјенице

Депонија Бањица решење за отпад из Сјенице

Према Одлуци Владе Републике Србије комунални отпад из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница требало би да се вози на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу. Иначе, комунални отпад из све четири општине одлаже се на три несанитарне депоније.

Природно богатство и природне лепоте у борби са људским немаром… На обронцима Златара, уз магистрални пут између Нове Вароши и Сјенице, на брду Говеђак, окружена непрегледним пашњацима и четинарским шумама, смештена је дивља депонија, на коју се од 2007. године одлаже комунални отпад из, 12 километара удаљенe Сјенице. Према Регионалном плану управљања отпадом  за општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, камиони ЈКП „Врела“ свакодневно овде истоварају у просеку око 16 тона комуналног отпада из сјеничких домаћинстава и пословних објеката.

Дугорочно решење проблема одлагања отпада у општини Сјеница, али и у Новој Вароши, Прибоју и Пријепољу требало би да буде изградња Регионалне депоније Бањица, у коју је до сада уложено нешто више од милион евра, док цела инвестиција вреди око 10 милиона евра. Док се не обезбеде средства за наставак изградње Бањице према, у јуну усвојеној Одлуци Владе Републике Србије, комунални отпад из све четири општине требало би да се вози на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу, са претоваром на трансфер станици која би требало да буде изграђена у Новој Вароши.

Последња Одлука Владе требало би да убрза решавање проблема свих дивљих депонија, на начин да се то смеће одлаже тако што ће се вршити селекција. Сам рециклажни центар то и подразумева, да само оно што се мора вози на депонију Бањица – каже председник општине Сјеница Хазбо Мујовић.

Међусобна права и обавезе биће уређени споразумом који треба да усвоје локалне скупштине, а реализацију споразума пратиће Министарство за заштиту животне средине. Шта је све у надлежности локалних самоуправа?

Пројекти за рекултивацију и затварање тренутних дивљих депонија у свим општинама, као и обезбеђивање неопходних ресурса за транспорт смећа до општине Нова Варош у надлежности је ове четири локалне самоуправе, каже Мујовић.

Како прича о изградњи регионалне депоније Бањица траје већ 15 година, Сјеничаци су покушали да нађу и алтернативно решење овог проблема.

Председник општине каже да су разматрали могућност сарадње са градом Новим Пазаром и општинама Тутин, Рашка и Зубин Поток у којима живи много више становника него у ове четири општине, али да је већ доста новца уложено у Бањицу и да ће настојати да ту причу заврше.

Иако ЈКП „Врела“ из Сјенице располаже релативно новијим камионима и пратећом механизацијом, нарочито у зимским месецима, проблем би могао да настане са одвожењем смећа у трансфер станицу у Новој Вароши, јер би уместо садшњих 12 километара, пут до крајњег одредишта био бар дупло дужи.

Подели на мрежама

Повезани чланци