Изградња  метеоролошке станице у дворишту вртића у Коловрату изазвала забринутост родитеља – Здравље деце није угрожено кажу у РХМЗ

Изградња метеоролошке станице у дворишту вртића у Коловрату изазвала забринутост родитеља – Здравље деце није угрожено кажу у РХМЗ

У дворишту предшколског објекта у Коловрату биће постављена аутоматска метеоролошка станица, која ће мерити температуру, влажност ваздуха, притисак, правац и брзину ветра, количину падавина и трајање сунчевог зрачења и која ни на који начин не угрожава здравље деце и људи, рекао нам је начелник Одељења мреже метеоролошких станица Србије Зоран Вучинић.

Према његовим речима, ова локација је одабрана у сарадњи са општином Пријепоље, као најбоља у складу са поштовањем правила о лоцирању метеоролошких станица, што значи да око ње не може бити високих објеката и дрвећа висине 10 метара на удаљености од 100 метара. Циљ постављања ове станице у Пријепољу јесте побољшање управљања водним потенцијалом реке Дрине, како у електропривредном смислу тако и у спречавању катастрофалних поплава у овом сливу. Такође, овај део југозападне Србије је без ваљаних метеоролошких података јер су наближе метеоролошке станице Златибор и Сјеница па ће се и овај део Србије покрити са квалитетним и валидним метеоролошким подацима у реалном времену, што ће допринети да и прогнозе времена за овај крај буду квалитетније, каже Вучинић.

Метеоролошка станица у Пријепољу, једна је од четири које ће бити набављенe преко пројекта „Управљање сливом реке Дрине на Западном Балкану“ чији је носилац за Србију Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а корисник Републички хидрометеоролошки завод. Пројекат се финансира преко програма Светске Банке, у оквиру кога ће станице бити постављене у Крупњу, Бајиној Башти и на Пештеру, док ће од 11 мањих станица које ће мерити температуру и количину падавина три бити постављене у Бродареву, Јабуци и Новој Вароши. Вредност ове опреме са постављањем је око 25.000 евра.

Подели на мрежама

Повезани чланци