Почела уградња калориметара у пријепољске стамбене зграде – корисници услуге грејања обавезни да набаве делитеље топлоте у својим становима

Почела уградња калориметара у пријепољске стамбене зграде – корисници услуге грејања обавезни да набаве делитеље топлоте у својим становима

По један калориметар уграђен је у подстанице зграде Ц 4 у Централи и број 10 на Стадиону, док су по четири уређаја постављена у две зграде у Шеховића пољу. Калориметри, које је пре више од пет година обезбедила Влада Републике Србије, иако нови, морали су на баждарење због стајања тако да су сада на пробном раду од месец дана након чега ће ЈКП „Лим“ мерити одговарајуће показатеље неопходне за методологију формирања цена која се ради по новом систему Владе Републике Србије.

Уградњом калориметара у подстаници створен је услов да се мери утрошена топлотна енергија за целу зграду. То значи да од наредне грејне сезоне, колико се буду ангажовале поједине стамбене зграде, односно корисници да набаве уређаје који се уграђују на свако грејно тело у стану, тзв делитељи топлоте, а морају бити исти у целој згарди, од истог произвођача да би било могуће даљинско очитавање – објашњава руководилац РЈ Производња и дистрибуција топлотне енергије ЈКП „Лим“ Бесим Хаџалић.

Хаџалић каже да ће уградња преостала 32 калориметра бити приоритет након ове грејне сезоне, а плаћање по утрошку енергије одговара и корисницима ове услуге.

Ненад Мартиновић, председник Кућног савета зграде Ц 4 у Централи
Ми, мислим на зграду, смо били заинтересовани да се уграде калориметри, међутим ово је та прва фаза која не чини много када је у питању интерес сваког станара. Након следеће фазе, уградње мерача на сваком грејном телу, имаћемо праву контролу потрошње и праву штедњу, ако жели неко да штеди – каже председник кућног савета зграде Ц4 у Централи Ненад Мартиновић и додаје да ће уштеда зависити и од спољних услова, столарије, изолације…

Корисници услуге грејања у зградама у којима су калориметри већ постављени, можда ће добити могућност да и у току ове грејне сезоне плаћају грејање по утрошку, за шта је неопходна Одлука Скупштине општине о новом начину плаћања, али би се као критеријум узимала површина стана, каже Хаџалић. Иако је најбоље решење да се на нов начин мерења, пређе када сви станари једне зграде набаве делитеље топлоте, то није једино решење.

Ако 70 одсто станара угради делитеље, они ће моћи да контролишу своју потрошњу, али ће бити проблем што ће, због немерења потрошње у свим становима, на рачунима који ће добити сви корисници, а који ће имати фиксни и варијабилни део, фиксни део бити увећан – каже Хаџалић уз закључак да ће ово бити разлог и веће контроле самих корисника међу собом.

Грејање по утрошку законска регулатива је дозволила 2015. године, али се још не примењује масовније у Србији. Иако је неопходна почетна инвестиција, улагање може да се врати за само годину дана јер уштеда у потрошњи енергије коју је могуће остварити износи између 20 и 30 одсто.

Подели на мрежама

Повезани чланци