У понедељак се ложе бадњаци у свим храмовима Епархије милешевске (САТНИЦА)

У понедељак се ложе бадњаци у свим храмовима Епархије милешевске (САТНИЦА)

Прво ложење бадњака је у 10 сати у Каменој Гори а последње у манастиру Милешева у 18 сати и 30 минута.

Бадњак се  ложи на  Бадње вече а младо, храстово дрво симболише Христа и његов улазак у свет. Ложење бадњака представља топлину Христове љубави. Бадњак је и подсећање на дрво које су пастири донели у пећину и које је праведни Јосиф заложио, како би се тек рођени Богомладенац загрејао у хладној пећини. Према другом тумачењу, бадњак је наговештај Христовог страдања и Његовог Крста. Слама која се уноси у кућу подсећање је на ону сламу из јасала на коју је Пресвета Богородица положила тек рођеног Господа.

Бадњак се, као и други обичаји везана за празновање Божића  одржавају вековима као део религије и дубоко укорењене традиције.  На Бадње вече се у православним храмовима  служи Вечерња литургија и ложе бадњаци а затим се празновање Рођења Сина Божјег наставља у домовима верника. Изузетна вредност Божића је мирбожење, с тежњом да се одржи мир, спречи омраза и прекину заваде међу људима, јер Божић је дан општег помирења и праштања.

На Бадњи дан, у 8 сати и 30 минута, почиње литургија у Милешеви, а у 9 часова у црквама у Бродареву, Ивању, Коловрату, Сељашници и Пријепољу, и у манастирима Давидовица, Куманица и Сељани.

Ложење бадњака биће организовано испред готово свих храмова и цркава Епархије милешевске. У 10 сати бадњаци ће се ложити у Каменој Гори, Џурову и Сопотници. У 11 часова у Бродареву и манастиру Пустиња. У 12 сати у Боровицама и Ранче Пољу. У 13 сати у Ивању, манастиру Куманица и на Ђуровом Брду. У 13 сати и 30 минута у Бабинама. У 14 часова у Коловрату, Великој Жупи и манастирима Давидовица и Јабука. У 16 часова у Сељашници, Црквеним Тоцима и манастиру Сељани. У 17 сати бадњаци ће се ложити пред Црквом Светог Василија Острошког у Пријепољу, а у 18 сати и 30 минута у манастиру Милешеви.

Подели на мрежама

Повезани чланци