Бројне реакције због насловних страна и исказа силоватеља у таблоидима

Бројне реакције због насловних страна и исказа силоватеља у таблоидима

Novinarska udruženja, Ministarstvo kulture i informisanja, brojne organizacije i javne ličnosti osudili su današnje naslovne strane i tekstove nekih tabloida koji su preneli delove iskaza višestruko osuđivanog silovatelja Ninoslava Jovanovića, u kojima opisuje zlostavljanje svoje maloletne žrtve.

Иако нису једини, који су у данашњим издањима објавили фотографије малолетне жртве отмице и делове исказа Нинослава Јовановића, највише реакција изазвале су насловнице „Српског телеграфа“ и „Информера“.

У саопштењу Министарства културе и информисања каже се да данашње насловне стране појединих таблоида представљају само дно медијског неморала и бестидности. Министарство културе и информисања са најдубљим гнушањем оцењује да су пређене све границе нељудског поступања у односу на  интересе малолетног лица и његових родитеља, који су већ превише патили да би им неки медијски лешинари без скрупула и противно закону копали по врућим ранама. Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у предцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала. Министарство културе и информисања ће, с тим у вези, предузети све мере из своје надлежности а очекујемо и брзу и одлучну реакцију Јавног тужилаштва, каже се у саопштењу.

Независно удружење новинара Србије је најоштрије осудило сраман уређивачки потез таблоида „Информер“ и „Српски телеграф“ коју су, објављивањем наводних исказа вишеструко осуђиваног злочинца Нинослава Јовановића, грубо прекршили законске и етичке норме о приватности и достојанству малолетне девојчице – жртве Јовановића. НУНС је позвао надлежно тужилаштво да против поменутих таблоида предузме одговарајуће санкције јер су најгрубље прекршили Закон о јавном информисању и медијима који налаже да се „описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме повредити достојанство жртве насиља“. НУНС подсећа да су ови таблоиди познати по упорном непоштовању новинарске етике и да су и сада грубо прекршили Кодекс новинара Србије који новинаре и уреднике обавезује да поштују и штите право и достојанство деце жртава злочина.

Удружење новинара Србије осуђује данашње насловнице „Српског телеграфа“ и „Информера“ којима се, објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом. УНС преноси и изјаву државног секретара у Министарству културе и информисању Александра Гајовића који је најавио да ће Министарство културе због насловних страна ових листова, које заслужују осуду, поднети пријаве тужилаштву. Гајовић је рекао и да не могу бити оправдане интересом јавности и да су недопустиве у овако осетљивој ситуацији.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *