УНДП у Србији покренуо кампању „Тиче ме се“

УНДП у Србији покренуо кампању „Тиче ме се“

Поводом обележавања “16 дана активизма против насиља над женама”, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији други пут је покренуо кампању „Тиче ме се“, како би допринео стварању друштва које не толерише насиље према женама. Ове године кампања је усмерена на подстицање шире околине да пружи подршку женама које су у ситуацији насиља у породици или партнерском односу.

УНДП подсећа да је насиље у породици озбиљан проблем који несразмерно више погађа жене и девојчице, и да у Србији, у просеку, сваких 7 до 10 дана једна жена буде убијена у контексту насиља у породици. Стрепња за сопствену и безбедност деце, економска зависност од партнера, страх од осуде друштва, само су неки од разлога што жене не говоре о насиљу и остају у односу у коме су му изложене.

Маја Бранковић Ђундић

У разговору за Телевизију Форум руководитељка Сектора за родну равноправност Програма за развој Уједињених нација у Србији Маја Бранковић Ђундић каже да се УНДП дуже од једне деценије бави превенцијом и заштитом жена од насиља у породици. Свесни су да средина и институције стављају велику одговорност и терет изласка из насиља на жене, уместо на насилника и околину. Она каже да су обе кампање повезане и да је прва била усмерена на подизање свести јавности о препознавању разлога за насиље у породици, као и на различите улоге и третман жена и мушкараца.

Kампањи „Тиче ме се“ и ове године су се придружиле многе јавне личности које ће на друштвеним мрежама, путем видео снимка, позвати комшије да реагују на насиље и буду подршка женама у својој околини. Међу њима је и Аммар Мешић из Пријепоља, који успешну глумачку каријеру гради у Београду.

Кампања се неће завршити само на споту већ и конкретним смерницама шта свако од нас може да учини како би пружио помоћ жртвама породичног насиља, каже Бранковић Ђундић. Битно је развијати поверење, које постоји у заједници, како би жртве знале да у њиховој близини постоји неко коме могу да се обрате за помоћ и подршку, као и да се насилницима пошаље порука да је њихово понашање неприхватљиво. Насиље у породици не утиче само на непосредне жртве, већ и на њихову децу, ширу породицу, и на целу заједницу – тиче се свих нас.

Иако се најчешће дешава иза затворених врата, насиље у породици је кривично дело. Свако ко сумња да се насиље дешава може то да пријави полицији, анонимним и бесплатним позивом на број 192 или  0800 100 600, док је за информације и подршку, сваког радног дана од 10 до 20 сати, доступан СОС телефон Аутономног женског центра: 0800 100 007.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци