Општинско веће: трошење средстава у спорту боље него раније

Општинско веће: трошење средстава у спорту боље него раније

Општинско веће је усвојило Извештај комисије о трошењу средстава спортских клубова  у 2021. години са закључком да је ова област знатно уређенија у односу на прошлу годину. Изгласан је и предлог да све јавне установе и институције, основне и средње школе и Општинска управа доставе Већу извештаје о запошљавању од 20. августа 2020. године, када је формирана садашња власт.

Општинско веће је похвалило извештај комисије за контролу утрошка средстава спортских клубова за прошлу годину, која је два и по месеца радила и чији су чланови баш због тога предложили Општинском већу да се размисли о изради електронске платформе како би се лакше пратила реализација програма и спроводила контрола трошења средстава. Реч је о 24 клуба за чије деловање је из општинског буџета опредељено 20 милиона динара.

Мислим да смо решили проблем свих клубова, онако како смо им доставили да се држе плана и програма, који су они доставили. Ја сам задовољан извештајем комисије, уз мале недостатке појединих клубова и малих средстава које нису утрошили. Све што не буде утрошено, мора се вратити, али то су незнатна средства у односу на прошлу годину, када се радило о милионским цифрама – каже члан Општинског већа Зоран Деспотовић.
Нама је битно да је заузет јасан став и смернице око тога како се средства добијају, ко може да аплицира, како се правдају, у ком временском року морају бити трошена и на који начин. Ми више немамо нерешених проблема. Овде сад може само неко из хира или несавесног рада да прави проблеме – изјавио је председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Оцењено је да се дејство власти види кроз спорт и да је направљен подвиг у функционисању спортских удружења. Општу слику квари стање у ФК „Полимље“, чија судбина је још неизвесна. Велики корак могло би да буде формирање скупштине клуба, која би требало да се одржи данас.

По формирању управе, морају да се отворе све карте. Да сваки посао буде транспарентан. Од тога где иду чланарине, како се плаћају тренери, како термини, ко плаћа гостовања… Најбитнија ствар је да се прецизира ко како може трошити средства, ко како може да донира средства клубу и у које сврхе – истиче Бабић.

Бабић каже да клуб сам није успео за годину и по дана да реши проблем због чега се укључила локална власт. Захвалио се Расиму Љајићу на подршци и понуди да ФК „Нови Пазар“ позајми део потребних средстава пријепољском клубу, али је рекао да се морају дефинисати сви услови под којима би се то десило. Напоменуо је да је захвалан и онима који су у залог ставили своје име како би помогли у отпису потраживања.

Свима који су помогли: Хвала им. Али све то, по формирању управе мора да се стави на папир, морају јасна правила да се успоставе, како ћемо и шта желимо у следећем периоду да радимо. Ово је игра за Полимље. Играмо сви за Полимље и морамо да победимо. Треба да се такмичимо ко више воли Пријепоље и ко више може да му помогне.

Општинско веће је затражило од свих јавних установа, институција и предузећа, основних и средњих школа и Општинске управе да, у року од 15 дана, доставе податке о запошљавању од њиховог доласка на власт до данас.

Изгласали смо да све институције доставе ко је запослен, по ком уговору, на које радно место и са којом стручном спремом. Сматрамо да смо радили доста транспарентно, да немамо шта да кријемо… Ако се испостави да има проблема и у другим организацијама, ја сам први за то да то треба испитати, као што то радимо са ове две организације – закључио је Бабић.

У складу са захтевом Националне службе за запошљавање за добијање на коришћење простора у Месној заједници Бродарево, наложено је организацији „Пријатељи Бродарева“ да се у року од 7 дана исели из просторија које користи већ више година, како би се у њих уселили радници ЈКП „Лим“, који ће пак свој досадашњи простор уступити Националној служби. Такође, усвојен је и закључак по коме ће се испитати стање комуналне хигијене и могућност побољшања услуге у делу насеља Гробнице, Завинограђу и на потезу ка Јабуци.

Подели на мрежама

Повезани чланци